Cijena:

57,07 EUR

Nakladnik: Glas Koncila

ISBN: 978-953-241-064-8

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 1702

Jezik izvornika: Latinski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2007

Dimenzije: 250 x 180

Prevoditelj: Franjo Herman

Priređivači: Matija Berljak

Šifra: 9GLK03040

Kodeks kanonskog prava s izvorima 1917.

Uređen po odredbi sv. oca pape Pija X., proglašen po nalogu pape Benedikta XV.

Prvotisak cjelovitoga hrvatskog izdanja prvoga službenog zakonika Katoličke Crkve »Kodeks kanonskog prava s izvorima« iz 1917. godine. Kodeks je uređen po odredbi pape Pija X, proglašen po nalogu pape Benedikta XV, s predgovorom, izvorima i stvarnim kazalom kardinala Petra Gasparrija.
Pio-Benediktov zakonik predstavlja sintezu teološkog i kanonskog nastojanja katoličke obnove te prikazuje domet stoljetnog teološkog i povijesnog hoda Crkve, uz to se predstavlja kao i moderni zakonici u skladnom, sustavnom i preciznom obliku s jasnim i kratkim odredbama. Njegovo objavljivanje 1917. godine značilo je prijelomnu točku u povijesti kanonskoga prava i povijesti Crkve jer je njime Crkva dobila modernu kodifikaciju svoga prava.
Nakon šest desetljeća brojnih pokušaja objavljivanja toga vrijednog djela na hrvatskom jeziku, koji su redom propadali, zbog političkih (ne)prilika koje su vladale, s jedne strane, te novčanih neprilika, s druge strane, pa sve do pronalaska pojedinih dijelova Kodeksa koji su bili zagubljeni, istaknuti crkveni pravnik dr. Matija Berljak, u suradnji s Glasom Koncila, pokrenuo je ispravljanje povijesne nepravde tadašnje vlade NR Hrvatske koja za tako važno djelo »nije imala papira za tiskanje«. Tiskanje i objavljivanje djela poseban je i izraz zahvalnosti prevoditelju Kodeksa na hrvatski jezik dr. Franji Hermanu koji je ne samo prvi donio cjelovit prijevod još 1944. već je pojedine kanone i protumačio, ali njegovo objavljivanje zbog spomenutih razloga nije doživio.
Prvotisak hrvatskog izdanja Kodeksa iz 1917. godine objavljen je u dvojezičnom obliku: na 1702 stranice usporedo se donosi izvorni latinski tekst i hrvatski prijevod. Sastavljen od pet knjiga koje, na jednom mjestu, donose prve zakone za uređivanje kanonskopravnog područja Katoličke Crkve, Kodeks donosi i Apostolsku konstituciju pape Benedikta XV. povodom proglašenja Codexa 1917. godin

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog nakladnika

Top ljestvica