Cijena:

16,72 EUR / 125,98kn
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK

Nakladnik: Medicinska naklada

ISBN: 978-953-176-704-0

Uvez: Meki

Broj Stranica: 250

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2015

Autori: Dodig,Slavica

Šifra: 978-953-176-704-0

Visina: 210 mm

Širina: 145 mm

Leksikon biblijskih žena

Ženski biblijski likovi obilježili su književnost, likovnu i glazbenu umjetnost. Društveni položaj žene i njezina uloga u zapadnoj civilizaciji umnogome su odraz biblijskoga judaističkog i kršćanskog položaja žene, pa se slobodno može reći da je slika biblijske žene ugrađena u postbiblijsku kulturu sve do naših dana. Isus je svojim odnosnom prema ženama unio silne promjene u starozavjetno poimanje žene kao osobe. Dok je u biblijskoj prapovijesti, nakon istočnoga grijeha,  žena bila osoba drugog reda, u cijelosti podložna muškarcu, Isus je u Novom Zavjetu ženi vratio dostojanstvo, isto ono dostojanstvo koje joj je Bog Stvoritelj namijenio. Da nije bilo Isusova revolucionarnog djelovanja, tko zna kakvu bi sudbinu danas proživljavale žene zapadne kulture.

Gledajući jedinstveni bliblijski lik žene kroz prizmu povijesti spasenja,  vidimo ženu koja je kao i muškarac slika Božja, ženu koja čovjeku zajedno s muškarcem daje život, ženu koja nas po Isusu Kristu vodi u trajni Savez s Bogom, u otajstveni Božji svijet. To je biblijski ideal žene.

U Bibliji se imenom spominje oko 2900 muškaraca i oko 180 žena s vlastitim imenom. U ovom leksikonu opisano je ukupno 350 žena. Među njima je 179 žena s vlastitim imenom (ukupno 142 imena) i 171 žena bez vlastitog imena (npr. Abimelekova žena, djevice iz Jabeša, faraonova kći, Hodijina kći, zbor djevojaka, zaručnica, Jobova majka, Jobova žena, Jobova  kći, Pilatova žena, Kanaanka, Petrova punica, kći Sionska i sl.).

Ideja o pisanju knjige o biblijskim ženama proistekla je iz želje da  proučim ulogu žene u povijesti spasenja. U tu je svrhu bilo potrebno najprije načiniti popis mnogih biblijskih žena s vlastitim imenom ali i žena bez vlastita imena, procijeniti kojim je ženama biblijski pisac dao značajniju ulogu, što je to što povezuje žene Staroga i Novog zavjeta, što je Isus Krist donio novoga u pogledu uloge žene.

Knjiga je namijenjena studentima diplomskih i poslijediplomskih studija kao polazište za proučavanje uloge žene u Bibliji, te čitateljima koji žele proširiti svoje znanje o Bibliji.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Od istog nakladnika

Top ljestvica