Cijena:

21,90 EUR

Nakladnik: Verbum

Biblioteka: Tempus

ISBN: 978-953-235-566-6

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 320

Jezik izvornika: Engleski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2017

Dimenzije: 195 x 120

Prevoditelj: Mijo Pavić

Autori: Yuval Levin

Šifra: VKDE00159

Ljevica i desnica

Kako su nastale, u čemu se razlikuju i zašto je to važno

U knjizi Ljevica i desnica Yuval Levin, ugledni američki politički analitičar i jedan od najutjecajnijih intelektualaca našega doba, istražuje korijene političke podjele na desnicu i ljevicu ispitujući ideje ljudi koji su najbolje predstavljali svaku stranu u njezinim začetcima: Edmunda Burkea i Tomasa Painea. Pomnim proučavanjem njihova rada Levin pruža temeljit pregled početaka konzervativizma i progresivizma i filozofske rasprave koja još uvijek oblikuje suvremenu politiku i društvo na Zapadu.

Levin majstorski pokazuje kako podjela koju su Burke i Paine uobličili nastavlja i danas oblikovati naš društveni život - u različitim pitanjima: od pobačaja do socijalne skrbi, obrazovanja, gospodarstva, uloge države itd. Stoga je ova knjiga temeljna za svakoga tko želi izgraditi ili dublje osvijetliti vlastiti politički svjetonazor, razumjeti konzervativizam i liberalizam kao i temelje našega političkog poretka i svijet u kojem živimo.

U duboko podijeljenoj hrvatskoj stvarnosti ova knjiga ima još veću težinu i aktualnost jer njezini uvidi mogu unijeti itekako potrebnu jasnoću, uzdrmati ideološku samodopadnost na svim stranama te poslužiti kao osnova konstruktivna društvenoga i političkoga dijaloga.

„Intelektualni izvori podjele na desnicu i ljevicu i dalje su nejasni. U svojoj elegantno pisanoj knjizi koju resi zavidno poznavanje povijesti Yuval Levin baca jasno svjetlo na ovo pitanje. Riječ je o djelu trajnog značenja koje će pomoći podjednako liberalima i konzervativcima u boljem razumijevanju njihova intelektualnog nasljeđa.“

Robert P. George, profesor na Sveučilištu Princeton

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica