Cijena:

16,00 EUR

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Ekumena

ISBN: 978-953-11-1058-7

Uvez: Meki

Broj Stranica: 90

Jezik izvornika: Njemački

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2017

Dimenzije: 180 x 110

Prevoditelj: Mato Balić

Autori: Kasper,Walter

Šifra: 9KSA11566

Martin Luther

Ekumenska perspektiva

Samo je malo povijesnih osobnosti koje još i nakon 500 godina upravo kao magnet u sjećanju privlače prijatelje i neprijatelje kao Martin Luther. Pritom se slika koju su ljudi tijekom 500 godina stvorili o Martinu Lutheru umnogome promijenila: Luther kao reformator, Luther kao crkveni otac protestantizma; Luther kao borac za razum i slobodu, Luther kao hrabri njemački nacionalni junak i mnoge druge. Već je rečeno: ima toliko slika o Lutheru koliko ima knjiga o Lutheru.
Za katolike je Luther dugo vremena bio samo krivovjerac koji snosi krivnju za raskol zapadne Crkve, sa svim njegovim lošim posljedicama do danas. Ta su vremena uglavnom prošla.
Katoličko lutherovsko istraživanje u 20. stoljeću donijelo je znakovit preokret u shvaćanju Luthera: dovelo je do priznavanja Lutherove izvorne vjerske težnje, do pravednijeg suda o krivnji za crkveni raskol i, u znaku ekumenizma, do recepcije nekih njegovih spoznaja te osobito njegovih crkvenih pjesama.
Posljednje pape priključili su se tom gledanju, zadnji put papa Benedikt 23. rujna 2011. pri svojem posjetu u kapitulskoj dvorani u augustinskom samostanu u Erfurtu, gdje je Luther položio svoje redovničke zavjete. Za neke je Luther već gotovo postao zajedničkim crkveni Ocem.
(iz Uvoda)

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica