Cijena:

65,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Verbum

Biblioteka: Fides

ISBN: 978-953-235-768-4

Uvez: Meki s klapnama

Broj Stranica: 88

Jezik izvornika: Ruski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2021

Prevoditelj: Gabrijel Jurić

Autori: Sarovski,Serafim

Šifra: 978-953-235-768-4

Visina: 19,5

Širina: 12

O duhovnom životu

Razgovor s Motovilovom

Jednom zgodom svetomu Serafimu Sarovskom, poznatom ruskom starcu i mistiku, u posjet je došao laik Nikolaj Aleksandrovič Motovilov koji se od djetinjstva bavio pitanjem koje je ključno za život svih vjernika: što je cilj našega kršćanskog života? Odgovor koji je Gospodin otkrio starcu Serafimu vrlo je jednostavan: dobivanje Duha Svetoga.

Ova dragocjena knjiga objašnjava zašto je to ispravan odgovor i kako se ostvaruje taj cilj. Starac u njoj poučava jednoga običnog vjernika, uvodi ga u tajnu kršćanskoga života i otvara mu um i srce za razumijevanje Pisma te za djelovanje Duha Svetoga. U tom vrlo osobnomu poučavanju u četiri oka, prepunu dubokoga povjerenja i poštovanja, starac Serafim ne govori naučeno nego iz svoga iskustva, ali pritom daruje i mnogo više od toga: uvodi u odnos s Duhom Svetim. I taj govor o Duhu Svetomu, kako ističe fra Ante Vučković u predgovoru ovoj knjizi, „prelazi u iskustvo njegove prisutnosti. Ne samo da starac Nikolaju prenosi svoje spoznaje o tom što Pisma kažu o Duhu Svetomu, nego mu pomaže da na sebi i nadasve u odnosu sa starcem opazi prisutnost Duha Svetoga. Tako se poučavanje pretvara u iskustvo Božje blizine.

Znači upravo se u stjecanju toga Duha Božjega sastoji istinski cilj našega kršćanskog života, a molitva, bdijenje, post, milostinja i druge poradi Krista učinjene kreposti samo su sredstva kako steći Duha Božjega.

Duh Božji daje radost svemu što dotakne.

Serafim Sarovski

 


SVETI SERAFIM SAROVSKI (1759.–1833.) jedan je od najpopularnijih svetaca u modernoj Rusiji i na kršćanskome Istoku općenito, a ujedno je i najpoznatiji ruski svetac među katolicima. Papa Ivan Pavao II. i papa Franjo isticali su ga kao velikoga kršćanskog mistika i duhovnog učitelja, a njegov lik nalazi se i među svecima na mozaiku kapele Redemptoris Mater u Vatikanu. Kao monah prvo je nekoliko godina živio u samostanu u Sarovu, a potom u potpunoj osami gdje je ovaj ruski starac, obdaren otvorenošću Božjemu Duhu i jasnoćom razumijevanja srca sugovornika, posljednje godine svoga života proveo primajući sve one koji su mu hrlili tražeći od njega savjet o duhovnomu životu. Iz jednoga takvog susreta nastao je i čuveni Razgovor o cilju kršćanskoga života s N. A. Motovilovom koji objavljujemo u ovoj knjizi.

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica