Rasprodano

Cijena:

9,03 EUR

Nakladnik: Verbum

Biblioteka: Fides

ISBN: 978-953-235-194-1

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 100

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2009

Dimenzije: 200 x 125

Autori: Benedikt XVI. - Joseph Ratzinger

Šifra: 271

O savjesti

Napomena: Izdanje je trenutno rasprodano, ali je dostupno u džepnom uvezu.

Može li nečija savjest biti u krivu?
Neki misle kako je savjest nepogrješiva. No, čak bi se i većina njih bila sklona složiti kako ljudima ne valja dopustiti činiti što ih volja: ubijati, krasti, lagati, itd. – pod uvjetom da im njihova savjest to dopušta.
Savjest, dakle, nije nepogrješiva. Ne, sve dotle dok ne postoji nešto što se zove moralna istina, piše Joseph Ratzinger (papa Benedikt XVI.). Drugim riječima, ne, osim ukoliko ne postoji dobro i zlo te ukoliko ne možemo, kao istinsko zlo, osuditi primjerice genocid, silovanje, ubojstvo ili druge vrste zločina.
S druge strane, ako savjest može pogriješiti, tada mora postojati nekakva moralna istina; neke stvari koje su istinski dobre i druge koje su, opet, istinski zle. Moramo biti u stanju na neki način prepoznati tu razliku – biti u stanju ispraviti naše savjesti da bismo ispravno sudili što je dobro, a što zlo.
Kako upoznati istinu što bi je naše savjesti trebale nasljedovati? Kako ispraviti zabludjelu savjest?
U ovoj pronicavoj knjizi o savjesti Joseph Ratzinger razmatra ova, kao i druga ključna pitanja, uključujući i ulogu crkvenih vođa u pomaganju ljudima oko formiranja savjesti.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica