Cijena:

33,18 EUR

Nakladnik: Crkva u svijetu

ISBN: 953-6151-59-6

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 543

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2001

Dimenzije: 250 x 170

Autori: Franić,Frane

Šifra: 9CRS00380

Povijest filozofije

Ova knjiga  obuhvaća  dugogodišnja predavanja  iz Povijesti filozofije, koja je nadbiskup Frane Franić kao profesor, uza sve svoje druge profesorske i nadbiskupske obveze održavao na Visokoj bogoslovnoj školi, odnosno Teologiji u Splitu od 1966. do 1979. godine. Predavanja su kao skripta ciklostilom objavljena dvaput, prvi put 1967. i drugi put (prošireno) 1972. godine. Napisana su za slušače Visoke bogoslovne škole, odnosno Teologije u Splitu, a zbog nedostatka priručnika na hrvatskomu jeziku o povijesti i razvitku filozofske misli poslužila je i sveučilištarcima drugih učilišta.
Pripremajući svoja predavanja nadbiskup se Franić služio poznatim autorima za pojedino razdoblje povijesti filozofije i za cjelokupnu filozofsku misao. Spominjemo samo neke od njih: F. Amerio, A. Carlini, G. di Napali, C. Fabro, G. Faggin, C. Giacon, S. Vanni-Rovighi, F.-J. Thonnard, P. Geny i drugi. Dr. Franić nam u knjizi nudi i izvorna razmišljanja o nekim temama, poglavito o onima koje su povezane s (ne)prilikama doba u kojima su predavanja oblikovana i izrečena.
Priređujući Franićeva predavanja i nudeći ih čitateljstvu kao knjigu, prema izričitoj autorovoj želji, nastojali smo sačuvati njihov sadržaj, razumljivo, s nekim terminološkim i jezičnim preinakama, svjesni da će ova knjiga biti dostupna širemu krugu čitatelja. Ova je knjiga, u odnosu na objavljena skripta, obogaćena biografskim podatcima pojedinih filozofa, izvornim nazivima njihovih djela i kazalom imena. Zbog metodoloških razloga nismo uvrstili kritički iscrpni prikaz Bergsonova djela Dva izvora morala i religije, jer ova knjiga nudi prikaz povijesti filozofije a ne ulazi u tako iscrpnu raščlambu pojedinih filozofskih djela.

Knjiga je objavljena u suizdanju Nadbiskupijskog ordinarijata - Split.
 

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog nakladnika

Top ljestvica