Rasprodano

Cijena:

7,96 EUR

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Liturgijska pomagala

ISBN: 978-953-151-732-0

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 92

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 1985

Dimenzije: 350 x 245

Autori: Preprek,Stanislav

Šifra: 497

Crkveni himni

Himni su svečane pjesme koje gotovo cijeloj dnevnoj službi Crkve daju svojim sadržajem glavno obilježje, počevši prvom večernjom uoči nekog blagdana, ukoliko je on ima, pa preko jutarnje, pohvala i ostalih časova sve do povečerja iza druge večernje na sam blagdan. U cijeloj dnevnoj službi jedino sv. misa, ako izuzmemo tijelovsku procesiju i Veliki tjedan, nema himna. Njoj daju glavno obilježje promjenljivi dijelovi.
Međutim, postoji prilično odavno lijep običaj da se i pod misom na prikazanje pjeva himan dotičnog blagdana, a na pričest neki svetotajstveni, Srcu Isusovu, o muci i smrti Gospodnjoj kao i svi slični himni koji svojim sadržajem odgovaraju ovom dijelu mise. Neki od himana, veći blagdani imaju ih po tri (večernja, jutarnja, pohvale), mogu se pjevati i na završetku mise.
Postanak prvih himana seže u najranije kršćanstvo. Ostale himne pisali su kasnije mnogi sveci i crkveni naučitelji.
Dijelovi dnevne službe uzeti su iz knjiga Staroga i Novoga zavjeta i iz knjiga velikih crkvenih naučitelja. Njima se pridružuju i himni koji svojom jezgrovitošću, slikovitom dikcijom, pjesničkim zanosom i velikom unutarnjom snagom i toplinom vrlo skladno upotpunjuju cijelu crkvenu službu.
Svi ovi liturgijski tekstovi, a osobito himni, imaju bezuvjetno prednost pred svim pjesmama koje su u razno vrijeme sastavili različiti pjesnici. Ovamo možemo ubrojiti i razne pjesmice, koje vrlo često nisu u skladu s liturgijom. Zato je preporučljivo da se što više služimo riječima liturgije, medu kojima himni zauzimaju osobito mjesto.

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica