Cijena:

3,32 EUR

Nakladnik: Verbum

Biblioteka: Documenta magisterii

ISBN: 953-6197-81-2

Uvez: Meki

Broj Stranica: 116

Jezik izvornika: Talijanski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2003

Dimenzije: 195 x 120

Autori: Ivan Pavao II. - Karol Wojtyla

Šifra: VKHT00240

Ecclesia in Europa

Postsinodalna pobudnica o Crkvi u Europi

"Ecclesia in Europa" postsinodalna je apostolska pobudnica svetog oca Ivana Pavla II. biskupima, svećenicima i đakonima, redovnicima i redovnicama i svim vjernicima laicima o Isusu Kristu, koji živi u svojoj Crkvi, izvoru nade za Europu. Sinodalna skupština održana je od 1. do 23. listopada 1999. godine i posvećena je Europi i sve većem problemu gubljenja njenog kršćanskog identiteta.

Devet godina nakon prve Sinode posvećene Europi, održane 1991. godine, uvjerenje kako je "hitna zadaća Crkve da ponovno pruži muževima i ženama Europe oslobađajuću poruku Evanđelja", iznova se nameće sa svojom poticajnom snagom. Tema odabrana za novo sinodalno zasjedanje opet je postavljala isti izazov, ovaj put s gledišta nade. Drugim riječima, potrebno je navijestiti tu blagovijest nade Europi, koja ju je, čini se, izgubila.

Nijedno ljudsko biće ne može živjeti, a da ne gleda prema budućnosti. To manje može Crkva, koja živi u iščekivanju Kraljevstva koje dolazi i koje je već prisutno u ovom svijetu. Bilo bi krivo ne priznati znakove utjecaja Kristova Evanđelja na život društva. Sinodalni su ih oci uvidjeli i istaknuli.  Među te znakove valja ubrojiti povratak slobode Crkvi u Istočnoj Europi, s novim sada joj dostupnim mogućnostima za pastoralno djelovanje; usredotočenost Crkve na svoje duhovno poslanje i svoju prvotnu zadaću evangelizacije pa i u odnosima s društvenim i političkim tijelima; povećanu svijest svih krštenika o vlastitu poslanju u raznolikosti i komplementarnosti darova i zadaća; veću prisutnost žene u životu i strukturama kršćanske zajednice.

Promatramo li Europu kao društvenu zajednicu, ne manjka znakova koji daju nadu: gledamo li ih očima vjere, unatoč proturječjima povijesti, možemo zapaziti prisutnost Božjeg Duha koji obnavlja lice zemlje.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica