Cijena:

19,78 EUR

Nakladnik: Profil

Biblioteka: Epicentar

ISBN: 978-953-319-171-3

Uvez: Meki

Broj Stranica: 527

Jezik izvornika: Engleski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2011

Dimenzije: 230 x 165

Prevoditelj: Mijo Pavić

Autori: Ferguson,Niall

Šifra: 9PRF00010

Kolos

Uspon i pad američkog imperija

Je li Amerika novi svjetski imperij?

Iako su svi američki predsjednici, od Lincolna do Busha, to opovrgavali, britanski povjesničar Niall Ferguson dokazuje upravo suprotno - Sjedinjene Države najveća su vojna i gospodarska sila svih vremena. No pitanje je mogu li Sjedinjene Države i dalje, poput mitskog Atlasa, na svojim plećima nositi težinu cijelog svijeta?

Sjedinjene Države su, prema Fergusonu, danas imperij na izdisaju, koji gubi osnovna imperijalna jamstva: novac i radnu snagu, "oslanjajući se sve više na rizične financijske fondove". Pa ipak, što je alternativa američkom imperiju? Što bi se dogodilo kada bi Sjedinjene Države, kao što mnogi priželjkuju, odlučile smanjiti svoju vojnu prisutnost u prekomorskim zemljama?

Nažalost, iskustvo što ga svijet ima s vakuumom moći nije ohrabrujuće. Svi oni koji priželjkuju da se Sjedinjene Države odreknu položaja hegemona, tvrdi Ferguson, trebaju imati na umu da alternativa primatu SAD-a nipošto nije multipolarni svijet u kojemu će se velike sile natjecati za dominantan položaj, nego svijet bez hegemona. U tom slučaju, upozorava autor, svijet bi se pretvorio u nešto što ne bi bila pacifistička utopija, nego novi srednji vijek u kojemu bi vladalo bezvlašće.

Opisujući povijest američkih vanjskih odnosa, Ferguson nam ujedno pruža i izuzetno zanimljiv pregled povijesti razvoja glavnih vidova američke moći, stavljajući pritom poseban naglasak na njezinu političku, vojnu i ekonomsku moć. Rezultat je knjiga čiji su zaključci uvjerljivi, ali ujedno i zabrinjavajući.
 

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog nakladnika

Top ljestvica