Cijena:

4,00 EUR / 30,14kn
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK

Nakladnik: Svijetla točka

Biblioteka: Oko tri ujutro

ISBN: 978-953-7098-10-0

Uvez: Meki

Broj Stranica: 200

Jezik izvornika: Francuski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2010

Prevoditelj: Mate Križman, Petar Bašić

Autori: Ducommun-Nagy,Catherine

Šifra: 3090

Visina: 205 mm

Širina: 120 mm

Lojalnosti koje oslobađaju

Američka psihijatrica Catherine Ducommun-Nagy, autorica knjige »Lojalnosti koje oslobađaju«, već samim naslovom daje naslutiti da lojalnostima želi osigurati mjesto koje im pripada. Ona lojalnost povezuje s vjernošću, s posluhom pravilima, sa sposobnošću ispunjavanja vlastitih obveza te ističe da lojalnost ni izdaleka ne priječi slobodu, nego je dapače jača.
U knjizi se osobito i naširoko razlaže lojalnost u obiteljskom sustavu. Čovjek je po svojoj stvorenosti programiran za uzajamnost, u odnosu je prema drugima. U susretu s drugim uči se prepoznavati sebe i stječe se iskustvo svojega postojanja. Osobito su ljudi vezani za one s kojima imaju biološke, krvne veze. To je »jedina veza koja ne može biti osporena, jedina veza koja ne može biti prekinuta« (str. 89). Biološki su roditelji »dali svoje gene i ni u jednom slučaju ne mogu ih od nas natrag uzeti« (str. 90). Lojalnost je jedina veza koja preostaje između roditelja i djece u situacijama u kojima su sve druge veze razorene. Biološka veza međutim ne povezuje samo roditelje i djecu, nego, preko djece, i same bračne drugove, štoviše, i njihove obitelji.
Obitelj je, naglašava se u knjizi, najkonzervativnija od svih ljudskih skupina, zato što ona nikad stvarno ne gubi svoje članove, pa ni kad oni preminu ili nestanu. Da netko ode sakriti se i na drugi kraj svijeta ili da umre, uvijek pripada određenoj obitelji. Od svih ljudskih skupina obitelj je najpostojanija.
Knjiga može biti od velike koristi obiteljima i pojedincima da bolje shvate dubinske veze koje pridonose osmišljavanju života, ali i svima koji se na bilo koji način bave pitanjima obiteljskog življenja.  (Glas Koncila)


 

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica