Cijena:

20,00 EUR

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Monografije

ISBN: 978-953-11-0329-9

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 240

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2007

Dimenzije: 305 x 250

Autori: Facchini,Fiorenzo

Šifra: 9KSA10946

Postanak čovjeka i kulturna evolucija

Autor ovom opsežnom i temeljitom monografijom čitatelju pruža detaljni uvid u proučavanje ljudskog života na Zemlji. Teme njegovih istraživanja su razvoj čovjeka, genetički polimorfizmi, drevna pučanstva i pretpovijest kulture. Facchini, jedan od najpoznatijih svjetskih antropologa, u ovome djelu donosi kronološki slijed razvoja teorije evolucije predstavljajući čitatelju značajne prirodoslovce koji su uvelike pridonijeli počecima i samom razvoju teorije evolucije, među kojima je neizostavna prva spoznaja o teoriji evolucije Georgesa Louisa Buffona. Slijede nasljednici Buffonovih ideja Jeans Baptiste de Lamrack, Charles Darwin, Alfred Russel Wallace, Thomas Huxeley, Ernest Haeckel, Gregor Mendel, Hugo de Vries i Augusto Weisman.
U monografiji se ukazuje na doprinos molekularne biologije u proučavanju postanka današnje populacije čiji je cilj istražiti stupanj biokemijske sličnosti između čovjeka i majmuna da se tako na osnovi elemenata koji su svim linijama zajednički, a koji svakoj od njih vlastiti, rekonstruira redoslijed odvajanja raznih evolucijskih linija. Isto tako zanimljive primjene molekularne biologije predstavljaju uspoređivanje DNK drevnih pučanstva s DNK modernog čovjeka.
Autor u ovoj monografiji, bogatoj slikovnim prikazima i fotografijama u boji, detaljno opisuje kako su spoznajama o evoluciji čovjeka uvelike pridonijela proučavanja fosila, evolucije primata, zatim širokonosnihi i uskonosnih majmuna, hominoida, hominida, australiopithecusa afarenisisa, kao i svih ostalih vrsta do postanka čovjeka. Isto tako autor ukazuje kako se tijekom evolucije u čovjeku usporedno razvijaju razmišljanje i svijest te prosuđivanje u moralnim, estetskim i simboličkim vidicima. On je ovladao snagom ognja, otkrio udarac, naučio prenošenje znanja i onoga u što vjeruje, rezbareći i oslikavajući pokretne predmete te unutrašnjosti pećina. Fachini opisuje i pojavu religioznog osjećaja u ljudi, prati njegov

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica