Cijena:

8,63 EUR

Nakladnik: Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove

Biblioteka: Filozofski niz

ISBN: 953-6257-46-7

Uvez: Meki

Broj Stranica: 231

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 1998

Dimenzije: 230 x 140

Autori: Devčić,Ivan

Šifra: 9FTI00540

Pred Bogom blizim i dalekim

Filozofija o religiji

U ovoj je knjizi skupljeno jedanaest religijsko-filozofskih rasprava o Bogu koje su nastajale u dužem vremenskom razdoblju, a ovdje su prerađene (neke zapravo nanovo napisane) i međusobno prilagođene u jedinstvenu cjelinu.
U prvoj raspravi »Bit i istina religije« anticipirane su, na neki način, sve ostale. U njoj se najprije određuje bit religije te njezina istina u ontološkom i logičkom smislu. Iz toga je očito da je glavno polazište ove knjige religijsko-fenomenološko. To znači da pitanju o Bogu pristupamo polazeći od načina kako se ono postavlja u religijama. Ako se bit religije sastoji u specifičnom odnosu čovjeka prema Bogu, istinita će u ontološkom smislu biti ona religija u kojoj je taj odnos doista ostvaren. S druge se strane nameće problem logičke istine religije, odnosno, razumskog opravdanja onoga u što svaki religiozni čovjek nepokolebljivo vjeruje, naime, da postoji Bog i da mi možemo s njime uspostaviti odnos. Nema sumnje da svaka religija stoji i pada ovisno o odgovoru na to pitanje. Sve donedavno religija je najviše bila napadana i osporavana upravo s te strane, tako da je sva kritika nastojala pokazati kako je ono u što religiozni čovjek vjeruje iluzija, a svaka religija velika obmana. Danas su takvi napadi bez prvotne žestine, a usporedo s time smanjio se broj deklariranih ateista i brojčano su porasli religiozni. Međutim, ta nova religioznost često odstupa od onoga što se traži za svaku istinsku religiju, pa stoga u ovom trenutku u prvi plan dolazi problem ontološke istine religije.
Rekli smo da prva rasprava »Bit i istina religije« anticipira sve ostale. To znači da ostale produbljuju i s raznih motrišta osvjetljuju i problematiziraju ono što je u njoj više-manje jezgrovito izloženo. U tom su smislu sve usredotočene ili na ontološku ili na logičku istinu religije.
 

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica