Cijena:

11,95 EUR

Nakladnik: Naklada Bošković

Biblioteka: Raskrižja

ISBN: 978-953-263-061-9

Uvez: Meki

Broj Stranica: 119

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2008

Dimenzije: 210 x 120

Autori: Premužić - Lampič,Mira

Šifra: 9ZOB01021

Psalmi u životu čovjeka

Sadržaji psalama i njihova poruka

Knjiga psalama je jedna od 46 knjiga Starog zavjeta. I Židovi i kršćani je drže svetom knjigom, jer su je pisali ljudi nadahnuti Bogom.
Psalmi su nastali u židovskom narodu u vremenu između 1300. i 200. godine prije Krista. Najveći broj psalama pripisuje se kralju Davidu kao autoru, a ostali (ukupno do 150) drugim, što poznatim, što nepoznatim autorima. Zanimljivosti radi spominjem da se Mojsiju pripisuje autorstvo psalma 90. Zajedničko je međutim svim autorima njihova snažna vjera u jednog Boga.
Teme psalama su veliki i vječni Bog, pun ljubavi i milosrđa, s jedne strane, i krhki čovjek izložen brojnim i teškim patnjama tijekom svog kratkotrajnog života, s druge strane. U psalmima se govori i o prirodi, prirodnim katastrofama, ratovima, pobjedama i porazima. U njima je istaknuta i svijest o Božjoj prisutnosti u svakodnevnom životu čovjeka kao i u sudbini naroda.
Čitanje psalama je za mnoge vjernike dio svakodnevne molitve. Tijekom čitanja psalama meni se nametnula potreba za tumačenjem sadržaja psalama jer smatram da bi čitanje sadržaja psalma prije čitanja samog psalma moglo biti korisno i drugim čitateljima psalama.
To je bio povod da pokušam napisati knjigu sadržaja psalama.
U Rijeci, prosinac, 2007.

Autorica
 

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica