Cijena:

31,85 EUR

Nakladnik: Naklada Bošković

Biblioteka: Raskrižja

ISBN: 953-7090-58-2

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 351

Jezik izvornika: Talijanski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2005

Dimenzije: 210 x 155

Prevoditelj: Branko Jozić

Autori: Penna,Romano

Šifra: 9ZOB00630

Povijesno-kulturno okruženje kršćanskih početaka

Prokomentirana dokumentacija

Zapadna kultura pa ni samo kršćanstvo u svojoj transcedentalnoj dimenziji ne može se dubinski poznavati ne pokuša li se spoznati i ljudsko, zemaljsko okruženje u kojem se kršćanstvo razvilo i koje ga je dubinski obilježilo u mnogim njegovim povijesnim oblicima.
Ova knjiga pruža opsežnu dokumentaciju izvornih tekstova o društveno-kulturnom okruženju kršćanskih početaka tako da čitatelju omogućuje izravno suočavanje i upoznavanje s tim okruženjem u njegovim najrazličitijim izrazima (političkim, filozofskim, kultnim, etičkim, religijskim, itd.) i potiče osobno i neposredno uspoređivanje s onim kršćanskima.
Vremenski luk kojim se knjiga bavi kreće se od 4. st. pr. Kr. do 2. st. posl. Kr. Za to razdoblje donose se izvorni dokumenti iz židovstva koji se odnose na političku i društvenu sliku, kult, rabinizam, Kumran i helenističko židovstvo. Iz grčko-rimskog pak svijeta osim političkoga i društvenog okruženja dokumentirani su: pripovijedanja o čudesima, filozofske škole, tradicionalna religija kao i misterijski kultovi, kult cara, itd. te su doneseni primjeri inkulturacije književnih žanrova poput historiografije, epistolarnog žanra i apokaliptike.
Iz toga proizlazi vizija kršćanstva koje je stalno u kritičkom stavu prema poganskom okruženju u kojem raste, ali ta je kritika popraćena i mnogovrsnim prihvaćanjima obrazaca iz poganskog svijeta što rezultira trajnom dijalektičkom napetošću između izvorne poruke i njenih povijesno uvjetovanih oblika izražavanja. Ovdje se podastire nov i sugestivan način za proučavanje kršćanskih korijena i, dosljedno, zapadne kulture koju je kršćanstvo duboko obilježilo i to na temelju prokomentirane dokumentacije koja potiče na istraživanje i kreativan pristup.

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica