Cijena:

14,60 EUR

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Kršćanski klasici

ISBN: 978-953-11-0759-4

Uvez: Meki

Broj Stranica: 326

Jezik izvornika: Latinski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2013

Dimenzije: 200 x 125

Prevoditelj: Marijan Mandac

Autori: Sveti Hilarije

Priređivači: Marijan Mandac

Šifra: 9KSA11367

Tumačenje Evanđelja po Mateju

Druga knjiga u podnizu Otački izvori koju je Kršćanska sadašnjost pokrenula unutar svoje biblioteke Kršćanski klasici, a u suizdanju sa Službom Božjom iz Makarske, posvećena je tumačenju Evanđelja po Mateju svetoga Hilarija.
Knjiga je podijeljena u tri dijela. U prvome dijelu donesen je tijek Hilarijeva života, u drugome poglavlju donesen je pregled Hilarijevih spisa, a u trećem tumačenja Hilarijevih izreka.
Sv. Hilarije bez sumnje pripada velikim ličnostima svekolike crkvene povijesti, posebice burnome razdoblju arijanske i protuarijanske hereze. Posebno ga je cijenio i štovao sv. Jeronim koji mu je posebni odlomak posvetio u svome djelu Slavni muževi, a isto divljenje prema tome učenome biskupu iz Poitiersa u Galiji iz polovice 4. st., gajio je i sv. Augustin. Hilarija su arijevci prognali na Istok, gdje se zadržao oko četiri godine, a nakon toga isti su ga arijanski biskupi Istoka, zbog ometanja njihova arijanstva, vratili natrag u Galiju. Zbog toga je stekao tada vrlo častan naslov confessor – ispovjedalac vjere. Nakon toga Hilarije je vrlo značajno pridonio pravovjerju i teologiji zapada te su galski biskupi na Pariškoj sinodi definitivno prihvatili Nicejsko vjerovanje. Knjiga je značajna za upoznavanje  patrističke teološke misli i literature.

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica