Cijena:

30,00 kn

Nakladnik: Salesiana

ISBN: 978-953-205-151-3

Uvez: Meki

Broj Stranica: 55

Jezik izvornika: Talijanski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2017

Dimenzije: 220 x 200

Prevoditelj: Ivan Marijanović

Autori: Corallo,Gino

SKU: 7060

Salezijanska odgojna metoda - Don Boscova baština

Don Bosco je mogao toliko postići jer se nije služio otrcanim obrascima kratkog daha i posebnog ambijenta, nego je u svakom djelovanju vodio računa o nosivim "stupovima" svoga odgojnog odnosa. Njihova uravnotežena prisutnost omogućavala mu je da pronađe ispravna rješenja za svaki odgojni problem, bilo daje riječ o kazni ili o odgoju za svetost; rješenja koja su zbog toga uvijek bila nova i različita, primjerena osobama i prilikama, i ujedno stalna, po svojoj vjernosti načelima koja nadilaze osobe i prilike.
Vrlo je vjerojatno da se don Bosco htio pozvati na ovo kad je izjavio da ni on "ne zna" kakav je njegov sustav, i da se kreće "kako prilike zahtijevaju". Životne reakcije ne mogu se planirati jednom zauvijek kao kemijske reakcije. To ipak ne znači da one nemaju svoje zakonitosti, pravila i konstantnost.
Tko zna pronaći te "konstante" u don Boscovu životu i djelovanju, shvatio je don Bosca, i temelj će imat samo bude li ga, ako želi, slijedio ne izdajući ga.
Upravo te konstante, tako sjajne u don Boscovu životu i djelovanju, koje u cjelini daju salezijanski "duhovni pečat", koji je on ostavio u baštinu svojoj Obitelji, II. Vatikanski koncil preporučuje da se otkriju i usvoje vjernošću koja se može roditi samo iz ljubavi.

(tekst iz Uvoda) 

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog nakladnika