Cijena:

11,00 EUR

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Znakovi i gibanja

ISBN: 978-953-11-0800-3

Uvez: Meki

Broj Stranica: 203

Jezik izvornika: Njemački

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2013

Dimenzije: 180 x 110

Prevoditelj: Robert Vukoja

Autori: Hoff,Gregor Maria

Šifra: 9KSA11396

Kritika religije danas

Za današnju kritiku religije ne nedostaje teorijskih podloga, no sve više je valja promatrati u zrcalu življenih stavova. Promidžba, primjerice, najčešće ironično odbacuje religijske motive, a formalno ih koristi, dok religijska ravnodušnost religiju kritizira samim načinom izražavanja toga neprihvaćanja.
Na Zapadu je u tom pogledu kritika religije uglavnom nastupila kao kritika kršćanstva. Od povijesnih kritika povezanih sa grijesima i slabostima Crkve, danas se ta kritika kreće oko rasprave o raspelima u školama pa sve do nastave vjeronauka pod okriljem države. Ta se kritika, kad je katoličanstvo u pitanju, pretvara i u kritiku Crkve. Ta kritika ima svoje javne i svoje prikrivene načine djelovanja. Kritika kršćanstva u velikoj je mjeri i teorijski pripravljena.
Tradicionalna kritika religije – među ostalim povezana s imenima kao što su Feuerbach, Marx, Nietzsche i Freud – izaziva teologiju da se usredotoči na govor o nepojmljivome Bogu.
Hoff tematizira današnje pristupe kao klasična pitanja poput projekcijskog prigovora i teodiceje navodeći razne oblike, autore i pravce kritike religije. No njegovo stvarno zanimanje upravljeno je na "pragmatički pomak kritike religije" kakav danas zapažamo. Znalački i tankoćutno, Hoff u promidžbi, politici, literaturi itd. traži obrasce ravnodušnog distanciranja kojim duh vremena reagira na ono što je tobože zastarjelo – na vjeru.

(tekst s korica knjige)

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica