Cijena:

17,00 EUR

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Znakovi i gibanja

ISBN: 978-953-11-1760-9

Uvez: Meki

Broj Stranica: 177

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2023

Autori: Papa Franjo - Jorge Mario Bergoglio

Šifra: 9KSA11859

Visina: 180 mm

Širina: 110 mm

"Ja sam, ne bojte se"

Riječi pape Franje o izbjeglicama i migrantima

Sin talijanskih migranata i došljaka u Argentinu tridesetih godina prošlog stoljeća – papa Franjo – zna iz prve ruke koliko su ranjivi ljudi koji često iz životne nužde moraju seliti u druge zemlje.

Budući da je riječ o globalnom problemu, papa Franjo neprestano govori o njemu. Tako su ovoj knjizi skupljene neke od najvažnijih njegovih riječi o ovoj temi, bilo da je riječ o homilijama, porukama za Svjetski dan selilaca i izbjeglica ili Svjetski da siromaha.

Knjiga „Ja sam, ne bojte se“. Riječi pape Franje o izbjeglicama i migrantima prenosi nam papino naučavanje. Ono je mnogo više od jednostavnoga “pustite ih da uđu”, koji je oprečan onom “ostavite ih vani”.

Ono pruža temeljit i istodobno praktičan vodič za djelotvorno suosjećanje, a ne zaboravlja ni razboritost – vrlinu koja omogućuje upravljati i pružiti pravi odgovor na valove izbjeglica i migranata.

Papa tješi, umiruje, ohrabruje, a ponekad je bolno oštar, primjerice na otoku Lampedusi 8. srpnja 2013.:

„I danas se ovo pitanje nameće: Tko je odgovoran za krv ove braće i sestara? Nitko! Svi mi ovako odgovaramo: ja nisam, ja s tim nemam veze, drugi su odgovorni, sigurno ne ja.

No Bog pita svakoga od nas: “Gdje je krv brata tvoga koja viče k meni?” Danas se nitko na svijetu ne osjeća odgovornim za ovo; izgubili smo osjećaj bratske odgovornosti; upali smo u licemjerni stav svećenika i levita o kojima je Isus govorio u prispodobi o milosrdnom Samarijancu: gledamo brata polumrtva uz rub ceste, možda pomislimo “siroti”, i nastavljamo svojim putem, nas se ne tiče; i tako se umirujemo, osjećamo se na mjestu. (…)

Oprosti, Gospodine!“

Knjiga „Ja sam, ne bojte se“ pomaže nam da se zamislimo nad današnjim svijetom, ravnodušnošću i nad samima sobom te nas uči kako živjeti kao braća i sestre.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica