Cijena:

7,00 EUR

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Dokumenti

ISBN: 978-953-11-0757-0

Uvez: Meki

Broj Stranica: 217

Jezik izvornika: Talijanski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2013

Dimenzije: 165 x 115

Prevoditelj: Slavko Antunović

Priređivači: Kongregacija za kler

Šifra: 9KSA11362

Direktorij za službu i život prezbitera (D-161)

Nakon prvog izdanja Direktorija za službu i život prezbitera iz 1994. godine, a nakon što je 2009./2010. proslavljena Svećenička godina, čija se proslava podudarala i s proslavom 150. obljetnice smrti sv. Ivana Marije Vianneya, zaštitnika župnika i svećenika dušobrižnika, ovo drugo izdanje prvom je izdanju pridodalo iskustvo Svećeničke godine, promicanje 'nove evangelizacije' i kasnije brojne smjernice pape Benedikta XVI., ali i bolna iskustva i rane koje su zadale muke Crkvi zbog vladanja nekih njezinih službenika.
"Ovaj Direktorij je dokument koji služi izgrađivanju i posvećivanju svećenika u svijetu koji je, u mnogočemu, sekulariziran i ravnodušan", kaže se u Dokumentu koji naglašava da ponovno treba razmotriti tradicionalna pitanja koja su malo-pomalo pala u drugi plan, a katkad su se i otvoreno odbacivala, kao što je, primjerice, važno poimanje svećenikovih obilježja koje bi se moglo nazvati "sakramentskim", a koje mu daje dostojanstvo da je, dok dijeli blaga Božje milosti, sam Kristov i njegova tajanstvena prisutnost u svijetu.
Sljedeća važna karakteristika koju dokument naglašava jest ontološki vid molitve u kojem važnu ulogu ima liturgija časova. Insistira se na važnosti svećenikove izgradnje – odgoja i izobrazbe – koji moraju biti cjeloviti. Svećenik, ističe nadalje Dokument, treba dobro poznavati humanističke znanosti, treba gajiti euharistijsku pobožnost, imati dobar odnos sa crkvenom hijerarhijom, gajiti ljubav prema Mariji – kao i druge teme kojima se daje važno mjesto u ovome Direktoriju.

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica