Cijena:

7,00 EUR

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Dokumenti

ISBN: 978-953-11-0904-8

Uvez: Meki

Broj Stranica: 205

Jezik izvornika: Talijanski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2015

Dimenzije: 165 x 115

Prevoditelj: Slavko Antunović

Autori: Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata

Šifra: 9KSA11473

Homiletski direktorij (D 167)

Potaknuta trima dokumentima posljednjih papa, Evangelii gaudium pape Franje i Verbum Domini te Sacramentum caritatis pape Benedikta XVI., a oslanjajući se osobito na nauk i smjernice II. vatikanskog koncila, posebice one u konstituciji Sacrosanctum Concilium, Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata objavila je u lipnju 2014. godine "Homiletski direktorij".
Direktorij želi odgovoriti želji pape Franje izraženoj u Evangelii gaudium da homilija zaista bude "snažno i sretno iskustvo Duha Svetoga, utješnog susreta s Božjom riječju, stalni izvor obnove i rasta" pa će stoga propovjednicima biti važna normativna pomoć u pripremi i izvođenju homilija.
U prvome dijelu, naslovljenom Homilija i liturgijski prostor, opisuju se narav, uloga i osebujni kontekst homilije, a u drugome dijelu, Ars praedicandi, primjerima su objašnjene predstavljene metode i sadržaji koje propovjednik mora poznavati, i o kojima mora voditi računa u pripremi homilije i tijekom samog propovijedanja.
Na indikativan, ali ne i iscrpan način, predloženi su interpretacijski ključevi za nedjeljno-blagdanski ciklus mise polazeći od središta liturgijske godine (Vazmeno trodnevlje i vazmeno vrijeme, korizma, došašće, Božić, vrijeme kroz godinu), također s naglaskom na mise kroz tjedan, za ženidbu i za ukope.
Slijede dva dodatka u kojima se pokazuje veza homilije i učenja Katoličke crkve te se navode mjesta i brojevi iz Katekizma Katoličke crkve, a u drugome dodatku navode se različiti dokumenti učiteljstva o homiliji.

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica