Cijena:

4,00 EUR

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Dokumenti

ISBN: 978-953-11-0860-7

Uvez: Meki

Broj Stranica: 51

Jezik izvornika: Talijanski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2014

Dimenzije: 165 x 115

Prevoditelj: Luka Marijanović

Autori: Papinsko povjerenstvo za crkvena kulturna dobra

Šifra: 9KSA11432

Pastoralna uloga crkvenih arhiva (D-166)

Ova okružnica upućena je ponajprije dijecezanskim biskupima ne bi li se uloga crkvenih arhiva, koja im je također na brizi, vrednovala na takav način da se istakne i njihova pastoralna datost.

U uvodu okružnice stoga stoji: "Proučavanje vlastite prošlosti bez predrasuda, a na temelju dokumenata, čini Crkvu sve boljom, čini je pravom poznavateljicom humanosti, 'stručnjakinjom za ljudskost', jer se na taj način ona otkriva u svojoj povijesnoj dubini i snazi, koja joj istodobno dopušta prepoznavanje u vlastitoj raznolikoj i trajnoj inkulturaciji i akulturaciji (tj. otkriva se njezino kulturno stapanje u etnološkome i sociološkome smislu).

Takvo istraživanje utemeljeno na arhivskim dokumentima omogućuje da doprinosi predaje izgrađuju budućnost, pri čemu sjećanje (memorija) predstavlja i proročanstvo".

Papinsko povjerenstvo za crkvena kulturna dobra uvod u ovaj dokument zaključuje konstatacijom kako je napisana da bi se pobudilo zanimanje za crkvene arhive, što je odgovor na davno izrečenu želju pape Ivana Pavla II. da je "nužno provesti njihovo sustavno i razborito unapređivanje kako bi ih se uključilo u vitalne tijekove kulturne i pastoralne djelatnosti Crkve".

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica