Cijena:

15,93 EUR

Nakladnik: Glas Koncila

Biblioteka: Dokumenti

ISBN: 978-953-241-353-3

Uvez: Meki

Broj Stranica: 439

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2012

Dimenzije: 210 x 160

Autori: Hrvatska biskupska konferencija

Šifra: 9GLK03602

Formacija svećeničkih kandidata

Načela i smjernice

Dokument Hrvatske biskupske konferencije nastao poticajom Drugoga vatikanskog koncila, koji nalaže da biskupske konferencije sastave uredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi te ih s vremena na vrijeme, uz odobrenje Svete Stolice, preispitaju i prilagode posebnim okolnostima mjesta i vremena da bi svećenički odgoj i izobrazba uvijek bili u skladu s pastoralnim potrebama kraja u kojima će obavljati službu.
Novoobjavljeni dokument, prošireno i za današnje prilike prilagođeno izdanje dokumenta "Odgoj i obrazovanje svećeničkih kandidata" iz 1986. godine, nastoji uzeti u obzir i pitanja koja postavljaju mladi i promjene koje su se zbile na kulturnom i crkvenom području, zatim vrednovati iskustvo što su ga stekli odgajatelji i okoristiti se brojnim intervencijama učiteljstva.
Načela i smjernice o formaciji svećeničkih kandidata podijeljene su u sedam poglavlja: "Svećenička zvanja u Hrvatskoj", "Identitet svećenika", "Pastoral zvanja", "Zajednica maloga sjemeništa", "Zajednica bogoslovnoga sjemeništa", "Trajna formacija svećenika" te "Ratio studiorum", koji sadržava materijale i određuje broj sati za svaku materiju obvezatnu za sva sjemeništa u Hrvatskoj.

Uz novi dokument HBK priložena je i apostolska postsinodska pobudnica "Dat ću vam pastire" ("Pastores dabo vobis") blaženog pape Ivana Pavla II., koja predstavlja čvrstu doktrinarnu i pastoralnu orijentaciju za život u sjemeništu na početku trećeg tisućljeća.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica