Cijena:

20,00 EUR

Nakladnik: Naklada Breza

ISBN: 978-953-7036-51-5

Uvez: Meki

Broj Stranica: 196

Jezik izvornika: Njemački

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2010

Prevoditelj: Božo Dujmović

Autori: Fischer,Peter

Šifra: 9BRE00011

Visina: 195 mm

Širina: 125 mm

Filozofija religije

Religija je posljednjih godina ponovno postala temom javnih rasprava. One se posebice bave važnošću religija za kulturne identitete u procesu globalizacije koji šteti tim identitetima time što vodeća kultura asimilira raznolikost kultura. Od religija se u tom procesu traži ne samo da se odupru toj asimilaciji nego da i mobiliziraju mase za globalizaciju. O svezi religije i kulture raspravlja se dakle u kontekstu gospodarske politike i politike moći. Time se religija priznaje kao geopolitički čimbenik.

Jednako tako religija se tematizira na području politike u širem smislu kada do izraza dolaze svjetonazorne razlike prilikom etičkog vrednovanja novih tehničkih opcija djelovanja. To se osobito tiče mogućnosti medicine, medija i biotehnike. Svjetonazorni pluralizam modernih društava, u kojemu religije oduvijek igraju značajnu ulogu, to više postaje problemom socijalne sposobnosti integriranja, što dalje sežu sporna tehnička djelovanja i što više za predmet imaju samog čovjeka.

Nastanak mnoštva takozvanih novih religija te uzlet ezoterike također se na koncu označavaju odgovornima za aktualnost tematiziranja religije.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog nakladnika

Top ljestvica