Cijena:

9,29 EUR

Nakladnik: Symposion

Biblioteka: Biblioteka asketsko-mističnih djela

ISBN: 953-6261-57-X

Uvez: Meki

Broj Stranica: 225

Jezik izvornika: Talijanski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2003

Dimenzije: 200 x 120

Prevoditelj: Stjepan Pupić Bakrač

Autori: Matanić,Atanazije

Šifra: 9SYM00160

Na izvoru franjevačke duhovnosti

Duhovnost sv. Franje Asiškog jest posebni oblik katoličke duhovnosti: ako posjeduje svoj vlastiti identitet, to duguje određenim uzrocima koji su utjecali na njezino nastajanje, oblikovanje i trajanje kroz vjekove. Ova knjiga kani baš produbiti pitanje ovih uzročnih čimbenika.
Pisac je uvjereni i stručni podržavatelj postojanja posebnih duhovnosti i, onda, njihove prikladnosti i koristi, posebice kad se radi o duhovnostima obitelji redovnika i redovnica. Njegov studij, vođen znanstvenim žarom, moći će znatno doprinijeti boljem postavljanju i vrjednovanju posebnih duhovnosti, što će (omogućiti) dovesti do toga da se na njih gleda blagonaklonije i da se temeljitije proučavaju. Ustvari, istraživanje i razglabanje uzročnih čimbenika svake duhovnosti trebalo bi postati neporecivo ako se želi koji govor o utemeljiteljima redovničkih ustanova i njihovih duhovnosti znanstvenije utemeljiti.
O. Matanić vodi istraživanje i produbljuje ovu raščlambu glede sv. Franje jer drži da, uz brojne sustavne i povijesne sažetnice koje postoje o duhovnosti sv. Franje, do sada nije vođeno dovoljno računa o uzročnim čimbenicima svetofranjine duhovnosti.
Konačno, suočeni smo s jednom novom knjigom koja, dakle, ima svoj valjan razlog opstanka: ona nudi obilje podataka, misli, metodoloških sugestija i bibliografskih obavijesti koje će biti od velike koristi za bolje razumijevanje sv. Franje Asiškog i duhovnosti koja nosi ime po njemu.
 

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica