Cijena:

6,64 EUR

Nakladnik: Symposion

Biblioteka: Biblioteka asketsko-mističnih djela

ISBN: 978-953-6261-70-3

Uvez: Meki

Broj Stranica: 94

Jezik izvornika: Talijanski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2007

Dimenzije: 200 x 120

Prevoditelj: Mirko Kemiveš

Autori: Bernard,sveti

Priređivači: S. Marija od Presvetog Srca (Anka Petričević)

Šifra: 9SYM00251

Božja ljubav

Sveti  Bernard  (1090.-1153.), opat iz Clairvauxa, teolog i filozof rane skolastike, redovnik-monah i mistik, svojom snažnom duhovnom pojavom i osobnošću rehabilitirao je ozloglašeni srednji vijek. Pregolem je i prebogat njegov rad na planu duhovno-moralne obnove cijele Crkve.
Sav Bernardov život bio je uronjen u Ljubav. Preko misterija i stvarnosti Utjelovljenja ronio je u tajne dubine Trojstvenih Osoba. A da bi imao pravu spoznaju i otkrivenje vječne Ljubavi, našao je Mariju, koja je uz Krista središte svega Svemira, po kojoj je Bog - Krist preporodio ono što je stvorio. Jer je dala tijelo vječnoj Riječi.
Odgovarajući kancelaru Rimske crkve-kardinalu Aimericu, naslovniku ove rasprave, na njegovo pitanje: Zbog kojega razloga i na koji način trebamo ljubiti Boga, Bernard odgovara: da je razlog Bog sam, a način na koji ga trebamo ljubiti je neizmjeran. Jer Njemu sve dugujemo: naše postojanje, naš život i sva bezbrojna dobra i darove, a svojim strašnim mukama, bolima i poniženjima, smrću na križu zaslužio nam je vječno spasenje. Ljubio nas je beskonačno, i naša je ljubav samo dužno uzvraćanje, no trebamo svoga Boga tako ljubiti da ne tražimo nikakve druge nagrade za svoju ljubav - do Njega samoga.
Bernard je svojim životom i djelima privlačio mnoge duše k vječnom Izvoru sjaja i krasote; k beskonačnom oceanu Ljubavi.
 

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica