Cijena:

22,30 EUR

Nakladnik: Verbum

Biblioteka: Posebna izdanja (Verbum)

ISBN: 978-953-235-742-4

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 352

Jezik izvornika: Engleski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2021

Prevoditelj: Emina Kovačević

Autori: Shalit,Wendy

Šifra: VK2106001

Visina: 21,5

Širina: 14,5

Povratak čednosti

Otkrivanje izgubljene vrline

Kako smo došli do toga da smo izgubili vlastitu intimu i zašto je čednost važnija nego ikada dosada. Ova je knjiga svježa alternativa svemu što vas razočarava.

Kada je sada već kultna knjiga Povratak čednosti prvi put objavljena 1999. godine, njezina je mlada autorica iznenadila mnoge svojim pozivom da staromu idealu čednosti iznova posvetimo pozornost. Wendy Shalit prva je koja je sustavno kritizirala model slobodnih seksualnih veza i podcrtala štetu koja nastaje od tolikoga premještanja seksualnosti u javni prostor. 

I dok nastavljamo pomicati granice prihvatljivoga ponašanja, pritisak da se prevlada čednost i odbaci svaki osjećaj stida najveći je u ljudskoj povijesti, na što utječu i društveni mediji, koji sve više brišu granicu između javnoga i privatnoga života. Istovremeno, problemi s kojima se bore mlade žene postaju sve ekstremniji: od razočaravajućih usputnih veza, preko seksualnoga uznemirivanja, uhođenja i silovanja, do anoreksije i samoozljeđivanja. Nudeći životnu alternativu svim tim negativnostima i frustracijama, ova je knjiga, dopunjena novim predgovorom koji se bavi jedinstvenim problemima s kojima se sada suočava društvo, stoga od presudne važnosti. 

Povratak čednosti duboko je osoban prikaz i fascinantno intelektualno istraživanje svega što tvori naš svijet, od povijesnih načina ophođenja, preko umjetnosti, do suvremene popularne kulture i medija. Nadilazeći konzervativno-feminističke podjele, Shalit nas podsjeća na to da čednost nije puritanstvo, a ni poremećaj koji treba izliječiti, nego najdublji instinkt, koji, ako ga iznova otkrijemo, ima moć očuvati u nama i našemu društvu ono što je dobro, a ono što nije - preobraziti. 

 

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica