Cijena:

26,54 EUR

Nakladnik: Glas Koncila

Biblioteka: Tertium millennium

ISBN: 978-953-241-247-5

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 435

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2010

Dimenzije: 238 x 165

Autori: Matulić,Tonči

Šifra: 9GLK03422

Tužaljke kamenja hrvatske pustinje

Pomirenje i duhovna obnova u svjetlu proročke i kritičke raščlambe stanja duha i svijesti suvremenoga hrvatskoga društva

Knjiga se sastoji od ukupno četrnaest poglavlja raspoređenih u četiri dijela u kojima autor tematizira aktualna društvena, politička, gospodarska te crkvena događanja i previranja. Svrha knjige, istaknuo je Matulić u uvodu, jest služenje čovjeku, ponajprije kršćanskoj duši - kršćaninu koji stoji pred mnogim složenim izazovima u suvremenom društvu. Ukazujući na prijepore oko uloge i mjesta kršćanina i Crkve u hrvatskom društvu Matulić poziva na kršćansku odgovornost za izgradnju bolje političke zajednice i društva, naznačujući put kojim treba ići.

Povod za nastanak knjige jest fenomen trećeg hrvatskog predsjednika, izabranog na posljednjim predsjedničkim izborima. No knjiga se ne bavi njime osobno, premda njegovu osobu nije uvijek jednostavno odvojiti od fenomena kojima se knjiga bavi: prvo, treći hrvatski predsjednik uvjerljivo je pobijedio protukandidata koji nije skrivao svoje katoličko opredjeljenje i drugo, njegovo izjašnjavanje za nevjernika tj. agnostika koje je pred same izbore u dijelu vjerničke javnosti izazvalo određenu paniku i nerazborite reakcije.

Motiv za nastanak knjige jest stanje duha i svijesti suvremenoga hrvatskoga društva pri čemu se neizbježno misli na stanje duha i svijesti naše kršćanske duše koja je metafora za kršćanski život ili život kršćanina u konkretnim povijesno-društvenim okolnostima. Budući da hrvatska politička zajednica i društvo prolaze kroz duboku duhovnu krizu autor ponajprije pokušava zaviriti u kršćansku dušu i proniknuti uzroke njezine trenutne obamrlosti i tjeskobe. Hrvatsko je društvo kršćansko tj. katoličko društvo te je posljedično duboka duhovna kriza hrvatskog društva istodobno i duboka duhovna kriza kršćanske duše.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica