Cijena:

23,89 EUR

Nakladnik: Glas Koncila

ISBN: 978-953-241-190-4

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 472

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2009

Dimenzije: 240 x 170

Autori: Lukinović,Andrija, Pomper,Ivan

Šifra: 9GLK03371

Vilim Cecelja (1909.-1989.)

Utjelovljena hrvatska caritas

Knjiga izdana u nakladi Glasa Koncila i Varaždinske biskupije prigodom Ceceljine 100. obljetnice rođenja i 20. obljetnice smrti.
Na 472 stranice knjiga, uz pomoć originalnih dokumenata, izvora i svjedočanstava, pomno prati Ceceljin život od djetinjstva, školovanja, pastoralnog djelovanja, do ratnog vihora i života u emigraciji. Temeljito se opisuju i "suputnici i prijatelji" s kojima je Cecelja bio povezan: Alojzije Stepinac, Aleksa Benigar, Franjo Šeper, Vladimir Vince, Mirko Ćović, Tomislav Mesić, Ante Gabrić i Hrvoslav Ban. Više od 600 bilježaka pojašnjava, tumači i uspoređuje brojne okolnosti, pojedince i događaje razdoblja koje autori obrađuju.
Knjiga je opremljena i brojnim fotografijama koje prate Ceceljin životni put ali isto tako i život brojnih hrvatskih pojedinaca, skupina i ustanova u teškom razdoblju Drugoga svjetskog rata te poslije njega. Na kraju knjige nalazi se kratka kronologija Ceceljina života, bibliografija njegovih članaka u Glasniku Srca Isusova i Marijina i Hrvatskoj reviji te popis izvora, literature i kazalo imena.
"Vilima Cecelju ne smijemo prepustiti zaboravu, jer njegov život i djelo danas odjekuju u dušama premnogih Hrvata koji njemu imaju zahvaliti za savjete, upute, preporuke i pomoć u najtežim životnim prilikama izbjegličkog života, pa i za sam goli život. On i danas može nadahnjivati i nadahnjuje mnoge duše, svećenika i laika, koji teže boljem i savršenijem poznavanju vjere" - bilježi u predgovori knjizi varaždinski biskup Josip Mrzljak, podsjećajući da su laž i prikrivanje istine desetljećima bili glavni argument za ljude i događaje u Hrvatskoj, ali i da su nerazjašnjeni prijepori iz naše povijesti uvijek opterećenje naše sadašnjosti: "Dugo, predugo nismo smjeli ni pisnuti, dok je ona druga strana neprestano iznosila najpodlije optužbe i laži na naš račun. Pustimo neka povijesni izvori k

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog nakladnika

Top ljestvica