Cijena:

32,52 EUR

Nakladnik: Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove

Biblioteka: Donum Vitae

ISBN: 9789532310740

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 704

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2009

Dimenzije: 244 x 174

Autori: Lasić,Stanko

Priređivači: Petar Marija Radelj

Šifra: 9NKT00001

Pravo na rođenje u učenju Crkve

U suradnji naklade Tonimir i Centra za bioetiku Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove izdana je knjiga Pravo na rođenje u učenju Crkve.

Knjiga obrađuje kršćanski pogled na život prije rođenja, od apostola Pavla do pape Benedikta XVI. Vodi čitatelja kroz sustavnu i moralnu teologiju od Poslanice Galaćanima do naputka Dostojanstvo osobe. Opisuje kako se nadograđivalo učenje Crkve o početku ljudskoga postojanja, to kompleksno pitanje vjere i ćudoređa (i biologije, medicine, prava, ekonomije...), savjesti i demografije, te budućnosti današnjeg čovječanstva.

Cjelovito se donose: Izlaganje Tome Akvinskoga o zapovijedi 'Ne ubij' iz 1273., Izjava o izazvanom pobačaju iz 1974. Zbora za učenje vjere s Franjom Šeperom na čelu, naputak Dar života iz 1985. i odgovori o uklanjanju maternice iz 1993. današnjega Pape, Vjerodostojno tumačenje 0 kaznenom poimanju pobačaja iz 1988. i okružnica Ivana Pavla II. Radosna vijest života iz 1995.

U dodatku je povijesni mozaik o dubrovačkom Nahodištu (1432.-l927.) kao konkretno svjedočanstvo organizirane kršćanske skrbi koje je trudnicama pružalo besplatno utočište, porođaj i babinje te njegu, odgoj i udomljenje djeci koju roditelji nisu mogli ili htjeli zadržati.

  • Prvi cjeloviti prijevodi Zakona o zabrani trgovine robljem iz 1416. i Zakona o osnutku i opskrbi Nahodišta za stvorenja koja se nečovječno odbacuju iz 1432. Velikoga i općeg vijeća Dubrovačke Republike.
  • Pismo Alojzija Stepinca hrvatskim liječnicima iz 1940.
  • Statistika poštovanja i kršenja prava na rođenje u Hrvatskoj i u još 56 zemalja!

Tematski popis literature otvara nove mogućnosti istraživanja. Više od četiristo natuknica u Pojmovniku definira teološki, filozofski, medicinski, pravni i demografski pojmovni a

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica