Cijena:

10,35 EUR

Nakladnik: Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove

Biblioteka: Donum Vitae

ISBN: 978-953-231-077-1

Uvez: Meki

Broj Stranica: 126

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2009

Dimenzije: 240 x 170

Autori: Skupina autora

Priređivači: Željka Znidarčić

Šifra: 9FTI02981

Etika u medicinskoj znanosti

Radovi simpozija Etika u medicinskoj znanosti HKLD-a

Moderna je znanost razvojem tehnike i tehnologije doživjela radikalne promjene, što je omogućilo veliki utjecaj znanstvenih dostignuća na ekonomskom planu. Veza između znanosti i ekonomije promijenila je mentalitet znanstvenika, pristup znanstvenim istraživanjima i odnos čitavoga društva prema znanosti. Znanost nije više samo pojam istine, napretka i dobrobiti za čitavo čovječanstvo nego sve više dobiva tržišnu vrijednost zbog mogućnosti iskorištavanja za nečiju materijalnu dobit, pa i na štetu ostalih ljudi.

To najviše vrijedi za područje bioznanosti, uključujući i medicinu. Krilatica "zdravlje je najveće bogatstvo" može se sada primijeniti zaista u pravome smislu, i to počevši od znanstvenih istraživanja u biomedicini do njihove primjene u praksi. U ta se istraživanja ulažu golema sredstva koja se ulagačima moraju isplatiti, i to mnogostruko. Nedvojbeno je da se zbog toga pojavljuju i brojni etički problemi pa društvo pokazuje sve veću brigu za kontrolu znanstvene etičnosti, posebice biomedicinske.

Hrvatsko katoličko liječničko društvo tom je problemu posvetilo simpozij "Etika u medicinskoj znanosti", koji je, u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i s Akademijom medicinskih znanosti Hrvatske, održan 29. listopada 2007. na Medicinskom fakultetu, u sklopu obilježavanja 90. obljetnice tog fakulteta.
 

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica