Blažena M. Celina od Prikazanja

Gianni Califano

«Svetica miomirisa» - S. M. Celina od Prikazanja (Germana Castang), klarisa, rođena je 1878. g. u selu Nojals, u pokrajini Dordogna, u Francuskoj, a umrla 1897. g. na glasu svetosti. Zadivila je svijet svojim trpljenjem, tako savršeno prihvaćenim i prikazivanim iz ljubavi prema velikoj Ljubavi. Prolazila je kroz teške i bolne kušnje, sjedinjena s Raspetim; teško bolesna, žrtvujući se za svoju obitelj, živeći s njom u krajnjem siromaštvu, oskudici i bijedi.
Nekoliko je godina provela u utočištu «Nazaret», u Bordeauxu, provodeći život nadasve pobožno, radino, obdarena i mističnim saopćenjima. Uzalud je čeznula za redovničkim - samostanskim životom, jer je uvijek zbog bolesti noge naišla na odbijanje. No ona se pouzdavala u pomoć Bezgrješne i nije se prevarila u svojoj nadi. Primljena je - skoro na čudesan način - u samostan Talence-Bordeaux, na blagdan Srca Isusova. U kratkom vremenu dovinula se do herojskog stupnja krjeposti. Naglo je oboljela od sušice i ne bijaše joj pomoći. Čudesni znaci svetosti očitovali su se u njenoj bolesti; svi su znali da je među njima posebna odabranica Božja. S položenim zavjetima, predala je svoju dušu Gospodinu.
Odmah po njezinoj smrti satla su se zbivati čudesa, mnoga ozdravljenja; širiti miomirisi.
U svojoj zadnjoj bilješci napisala je: «Želim biti ljubica poniznosti, ljiljan čistoće, ruža ljubavi - za Isusa». Blaženom je proglašena od kardinala Josea Saraiva Martinsa, u katedrali u Bordeauxu, 16. rujna 2007. g.

 

Vaši komentari

Prijavite se kako bi komentirali!