Cijena:

7,96 EUR

Nakladnik: Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove

Biblioteka: Religijski niz

ISBN: 978-953-231-082-5

Uvez: Meki

Broj Stranica: 177

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2009

Dimenzije: 205 x 145

Priređivači: Ivan Šestak

Šifra: 4016

Umjetnost Marijana Gajšaka

Zbornik radova međunarodnog skupa Teorija i praksa sakralne umjetnosti Marijana Gajšaka (1944-1933) održanoga u Zagrebu 14. lipnja 2007.

Napokon u ruke dobivamo zbornik koji objedinjuje predavanja s međunarodnoga znanstvenog skupa pod naslovom "Teorija i praksa sakralne umjetnosti Marijana Gajšaka SJ (1944—1993)", koji se u organizaciji Hrvatskoga povijesnog instituta u Beču, odnosno njegova ureda u Zagrebu, održao 14. lipnja 2007. na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, grada Klanjca te općine Vrbnik. Organizirali su ga isusovci. Idejni začetnik projekta bio je Vladimir Horvat, ujedno i predsjednik organizacijskoga odbora, a kao članovi odbora zdušno su mu pomagali Tonči Trstenjak, inače Gajšakov školski kolega, te Zdenko Vidović, akademski kipar, Marijanov poznanik te dobar poznavatelj i čuvar njegova opusa. Skup je prigodnim riječima otvorio Anto Mišić, dekan Filozofskoga fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu.

Marijan Gajšak je hrvatski isusovac i umjetnik. Svoje osnovne filozofsko-teološke studije završio je u Zagrebu i Rimu. U Vječnome je gradu završio i kiparstvo te se nastavio usavršavati u Parizu. Bio je naprosto svestran umjetnik. Svoj je talent utjelovljivao u kiparstvu, slikarstvu, vitraju i crtežu. Njegova se djela, osim u Zagrebu na Fratrovcu te u rodnom Klanjcu, nalaze u Rijeci, Rimu, Mostaru, Boki Kotorskoj, Švicarskoj, a neka i u privatnim zbirkama.

Ivan Šestak iz Predgovora

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica