Cijena:

33,18 EUR

Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada

ISBN: 978-953-169-442-1

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 511

Jezik: Talijanski

Godina izdanja: 2019

Autori: Tuđman,Miroslav

Šifra: 9HSN00167

Visina: 245 mm

Širina: 175 mm

Haški krivolov

Analiza dokaza o ciljevima zajedničkog pothvata u predmetu IT-04-74

"Haški krivolov – Analiza dokaza o ciljevima zajedničkoga zločinačkog pothvata u predmetu IT-04-74" dr. Miroslava Tuđmana vrijedan je i autentičan doprinos izučavanju prakse Međunarodnoga kaznenoga tribunala za bivšu Jugoslaviju te znanstvena analiza proceduralnih, ali i supstantivnih pogrešaka koje su vijeća toga Tribunala (Raspravno i Žalbeno) počinila u predmetu Prlić i dr. Riječ je o jednom od najsloženijih i svakako najdužih postupaka koji se vodio pred MKSJ. Optužnica je potvrđena još 2004. godine, a presuda je donesena potkraj 2017. godine.

Predloženo je više od 10.000 dokaza od kojih i brojni dokazi obrana optuženika koji su bez valjana obrazloženja odbijeni ili jednostavno zanemareni iako je nedvojbena njihova iznimna probativna vrijednost kako u odnosu na okolnosti navodna zajedničkoga zločinačkog pothvata, tako i glede navodna sudjelovanja/doprinosa optuženika u njegovu stvaranju i održavanju. Dr. Tuđman detaljno se bavi argumentacijom Raspravnoga i Žalbenoga vijeća u odbijanju dokaznih prijedloga obrane i usvajanju dokaznih prijedloga Tužiteljstva bez primjerena obrazloženja.

Koncept odnosno teorija zajedničkoga zločinačkog pothvata u literaturi je označena i kao "mreža" odnosno "čarobni metak" tužiteljstva koji omogućuje kažnjavanje i bez obzira na individualnu krivnju, već na temelju sama pripadanja određenoj civilnoj ili vojnoj strukturi, čiji su niže rangirani pripadnici počinili inkriminirana kaznena djela.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Od istog nakladnika

Top ljestvica