Cijena:

4,00 EUR / 30,14kn
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK

Nakladnik: Karitativni fond UPT Đakovo

Biblioteka: Knjižnica U pravi trenutak

ISBN: 953-208-184-4

Uvez: Meki

Broj Stranica: 284

Jezik izvornika: Njemački

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2006

Dimenzije: 194 x 133

Prevoditelj: Božidar Brezinščak Bagola

Autori: Feldmann,Christian

Šifra: 3442

Hildegarda iz Bingena

Redovnica i genijalka

Hildegarda iz Bingena propovijedala je na sajmovima pred oduševljenim mnoštvom naroda poput najvatrenijih heretika i kao osamdesetogodišnjakinja usprotivila se crkvenoj hijerarhiji: bila je sve prije negoli sentimentalna, zaneseno-nastrana, od svijeta otuđena skupljačica ljekovita bilja.

Njezino djelovanje i pisanje bilo je najvećim dijelom u 12. stoljeću - nešto nečuveno. Dopisivala se s papama, kneževima i biskupima, s engleskim kraljevskim parom i brojnim udanim ženama koje su tražile savjete. Prakticirala je istovremeno desetak zvanja, bila je pjesnikinja, prirodoslovka, apotekarica; istovremeno je vodila dvije opatije i razvila je najopsežniju dopisnu mrežu u srednjem vijeku. Smatra se prvom njemačkom proučavateljicom prirode i liječnicom koja se bavila pisanjem. Štovana kao svetica, nikad službeno kanonizirana, ona i danas iznenađuje svojim pogledima i vizijama.

Christian Feldmann odvažio se svojom solidnom, istraživalački napeto pisanom biografijom ove zaista neobične žene krenuti u 12. stoljeće, a da pritom ipak ostane blizak sadašnjosti. Hildegardina aktualnost danas je više nego očita, njezin avanturistički život nosi moderna obilježja, njezina životno radosna teologija stvaranja odgovara težnji za cjelovitošću našega vremena. Hildegarda povezuje vjernost zemlji s ljubavlju prema nebu. Poznati biograf daje čitateljicama i čitateljima tu povezanost naslutiti - u velikoj, mudroj, svestrano nadarenoj ženi. Uistipu napet susret s jednom od najfascinantnijih osoba povijesti.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica