Cijena:

30,00 EUR

Nakladnik: Naklada Breza

Biblioteka: Phos

ISBN: 978-953-7036-45-4

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 423

Jezik izvornika: Njemački

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2008

Prevoditelj: Kiril Miladinov

Autori: Heidegger,Martin

Šifra: 9BRE00009

Visina: 212 mm

Širina: 155 mm

Prilozi filozofiji

Iz događaja

Javni naslov naravno mora zvučati blijedo i obično i ne kazivati ništa te izazivati dojam da se radi o "znanstvenim" "prilozima" "napretku" filozofije.
Filozofija se ne može drukčije javno obznaniti, jer svi su bitni naslovi postali nemogućima zbog istrošenosti svih temeljnih riječi i uništenosti pravog odnosa spram riječi.
No javni naslov odgovara "stvari" i utoliko što se u doba prijelaza iz metafizike u mišljenje povijesti bytka možemo odvažiti samo na pokušaj da u pitanju o istini bytka mislimo iz iskonskijeg temeljnog stava. Ali čak se i uspješan pokušaj mora čuvati svakog lažnog predstavljanja kao neko "djelo" dosadašnjeg stila, u skladu s temeljnim dogođajem onoga što valja proiz-misliti. Buduće je mišljenje hod misli kojim se prolazi kroz dosada općenito skriveno područje bivanja bytka i ono se tek tako krči i doseže u njegovu najvlastitijem karakteru dogođaja.
Više nije riječ o tome da se govori "o" nečemu i da se prikazuje nešto predmetno nego o tome da se bude izručeno do-gođaju, što odgovara promjeni čovjekove biti iz "umne životinje" (animal rationale) u tu-bitak. Zato odgovarajući podnaslov glasi Iz dogođaja. I time se ne kazuje da se izvještava o njemu, nego treba značiti: iz dogođaja dogodi neko mislilačko-kazujuće pripadanje bytku i u riječ bytka.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica