Cijena:

35,00 EUR

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Liturgijska izdanja

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 433

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2009

Dimenzije: 235 x 160

Priređivači: Sveti ekumenski sabor Drugog vatikanskog koncila

Šifra: 9KSA01630

RIMSKI MISAL: Red čitanja. Svagdanja čitanja (III.)

DEKRET
Red čitanja koja se ubuduće imaju upotrebljavati u misi izrađen je prema Konstituciji o svetoj liturgiji da se vjernicima pripravi bogatiji stol riječi Božje, da im se svestranije otvori biblijsko blago te da se kroz određeni broj godina mogne narodu pročitati istaknutiji dio Svetoga pisma (čl. 51). Taj je Red misnih čitanja izradio Savjet za provedbu Konstitucije o svetoj liturgiji, a odobrio ga je papa Pavao VI., apostolskom konstitucijom »Missale Romanum« od 3. travnja 1969.
Stoga Sveta kongregacija za bogoštovlje, po posebnom Prvosvećenikovu nalogu proglasu je isti taj Red čitanja te određuje da stupi na snagu I. nedjelje došašća dana 30. studenog godine 1969. Za sljedeću godinu upotrebljavat će se niz B nedjeljnih čitanja i II. niz prvih čitanja u obične dane »kroz godinu«.
U ovom se Redu označuju samo počeci pojedinih čitanja. Ostavlja se stoga brizi Biskupskih konferencija da se na narodnim jezicima prirede cijeli tekstovi. U tom neka se opslužuju pravila koja su određena Naputkom o priređivanju narodnih prijevoda, što ga je izdao Savjet za provedbu Konstitucije o svetoj liturgiji 25. siječnja 1969. Ti tekstovi neka se ili uzmu iz prijevoda Svetoga pisma koji su za pojedine krajeve već zakonito odobreni i od Svete Stolice potvrđeni ili neka se prirede novi, koje valja predložiti ovoj Svetoj kongregaciji na odobrenje.
Ukida se sve što bi se ovome protivilo.
Iz sjedišta Svete kongregacije za bogoštovlje, na Duhove, 25. svibnja 1969.
BENNO kard. GUT pročelnik
A. BUGNINI tajnik

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica