Tondini i Strossmayer

Jedinstveni za jedinstvo

Monica PrianteSlavko Slišković

Suradnja slavonskoga biskupa Josipa Jurja Strossmayera i lombardskog redovnika Cesarea Tondinija de'Querenghija započela je prije više od trinaest desetljeća.
Prvoga su poglavito oblikovale praktične okolnosti rođenja, odrastanja i djelovanja na razmeđu katoličanstva i pravoslavlja, ali i osobne inteligencije, kozmopolitske izobrazbe i širine duha koja je omogućila komunikaciju i otvorenost za kršćane drugih konfesija.
Drugoga je inspiriralo iskustvo "reformiranog unionizma" čiji je snažni promicatelj bio njegov barnabitski red te je u njemu izazvalo spremnost na osobnu žrtvu i nesebičan napor kako bi jedinstvo od teorijskog postalo praktično pitanje.

Koncipirana je oko pojma "jedinstvo" koje je ključna riječ za razumijevanje zajedničkoga rada J.J. Strossmayera i C. Tondinija. Strosmayerovo djelovanje primjer je kako se može postići suglasje ne samo s drugim kršćanskim Crkvama, već i s modernim društvom, dok Tondinijeva biografija i studije predstavljaju pregled reformiranog unionizma u Europi druge polovice 19. stoljeća obilježenog idejom napretka znanja kao sredstva prevladavanja uzajamnih razlika među Crkvama.

Vaši komentari

Prijavite se kako bi komentirali!