Cijena:

11,00 EUR

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Kršćanski klasici

ISBN: 953-151-221-3

Uvez: Meki

Broj Stranica: 200

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 1998

Dimenzije: 240 x 170

Autori: Stein,Edith

Šifra: 9KSA00290

Znanost križa

Studija o Ivanu od Križa

Znanost Kriia (Kreuzeswissenschaft) najizvorniji je duhovni spis Edith Stein. Autorica ga je sastavila u povodu 400. obljetnice rođenja sv. Ivana od Križa, no zbog uhićenja (1942.) i brze smrti u jednom od koncentracionih logora Hitlerova nacionalsocijalizma, vjerojatno u Auschvvitzu, nije ga uspjela dovršiti. Dok je pisala Znanost Krila, radila je i na djelu O konačnom i vječnom bitku (Endliches und ewiges Sein), tako da se to »konačno i vječno« reflektiralo u dubini teološkog iskustva Znanost Kriza kao osobno i blisko biće utjelovljeno u najrealnijoj slici Boga na križu.
Stoga je ovo djelo prije svega dar Edith Stein već klasičnoj i uvijek suvremenoj duhovnosti, a ujedno je odraz situacije sasvim osobite patnje u kojoj se našla zbog nacističke ideologije i zbog strašnih nasrtaja rata. Tako će Znanost Kriia, kao model fenomenološko- teološkog studija mističkog života, odjedanput izreći »uzdignuće svake judske patnje kao konačnog otcjepljenja od života i uzdizanja iznad svega svršnoga«.
Ako tražimo središnju misao koja je zaokupljala sestru Tereziju Benediktu od Križa (E. Stein) pri stvaranju Znanost Kriza, onda nam se čini sasvim ispravnim posegnuti za onim recima u kojima izlaže »teologiju Križa«, koja ima svoje izvorište u »dubinskom iskustvu« osobe. Riječ je o »živoj istini, stvarnoj, djelotvornoj«, koja »daje duši određenu fizionomiju i određuje njezine postupke«. Istodobno, dok se bavi teologijom Križa, Edith ima otvorene oči za suvremenu filozofsku misao kojom uspijeva koncipirati i razraditi »filozofiju osobe«. U tom će nas smislu i ona sama upozoriti na središnji dio ovoga djela: Duša u carstvu duha i duhova.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica