Cijena:

10,00 EUR

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Priručnici

ISBN: 953-151-822-X

Uvez: Meki

Broj Stranica: 493

Jezik izvornika: Engleski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 1993

Autori: Skupina autora

Šifra: 9KSA06270

Visina: 200 mm

Širina: 135 mm

Biblijska teologija Staroga i Novoga zavjeta

Po mandatu hrvatskih bibličara preveo sam s engleskog tri sveska Harringtonova uvoda u Sveto pismo koje je objavila Kršćanska sadašnjost (Uvod u Bibliju — spomen objave, 1977; Urod u Stari zavjet — spomen obećanja, 1977; Uvod u Novi zavjet — spomen ispunjenja, 1975). U tim knjigama čitaoci hrvatskog jezičnog područja mogu naći čitku sintezu današnje introdukcijske biblijske znanosti koja govori o nastanku, kanonu i tumačenju SP općenito te o nastanku, literarnom sastavu i teološkoj poruci pojedinih knjiga Starog i Novog zavjeta.
Cjelovit program teološkog studija uključuje osim uvoda u pojedine knjige SP također egzegezu odabranih poglavlja i na kraju doktrinalnu sintezu cijele Biblije. Ovu doktrinarnu sintezu pruža biblijska teologija kao disciplina koja obrađuje glavne starozavjetne i novozavjetne religiozne misli bez želje da bude odviše sistematična i ukalupljena. Noviji dokumenti crkvenog učiteljstva zahtijevaju da se takva disciplina obavezno uvede na teološkim učilištima na kojima studiraju pripravnici na ministerijalno svećeništvo.
Tražeći medu stručnom literaturom djelo koje bi bilo katoličko, znanstveno i dovoljno prilagođeno okviru redovnog teološkog studija, kako bih ga preveo kao organsku dopunu Harringtonovu uvodu, uvidio sam da toj svrsi vrlo dobro odgovaraju prilozi iz Jerome Biblical Commentary koji je izašao god. 1968. u SAD. To je katolički znanstveni komentar cijelog SP na kojem je kroz 7 godina radilo 50 američkih bibličara. Osim uvoda u pojedine knjige i komentara redak po redak, djelo donosi zaokružene priloge o inspiraciji, kanonu, apokriflma i kumranskim rukopisima, hermeneutici, biblijskoj arheologiji i geografiji, povijesti Izraela, izraelskim religijskim institucijama, starozavjetnoj i novozavjetnoj biblijskoj teologiji.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica