Cijena:

11,81 EUR

Nakladnik: Glas Koncila

ISBN: 978-953-241-202-4

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 202

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2009

Dimenzije: 220 x 160

Autori: Colagiovanni,Michele

Šifra: 9GLK03380

Graditi oltar

Misa i ne samo

Intrigantno teološko-spisateljsko djelo talijanskog svećenika Michelea Colagiovannija. Pisac piše zanimljivim i laganim stilom o "izvoru i vrhuncu" kršćanskoga života - euharistiji, te nastoji suvremenom čitatelju pomoći u osobnoj pripremi i u sudjelovanju u slavlju. Ipak, autoru nije namjera čitatelju ponuditi džepno liturgijsko izdanje za predstavljanje svete mise. On jednostavnim "slikama" i osvrtom na životne situacije nastoji pomoći svima koji žele ući u euharistijsko slavlje da ga emotivno, otajstveno i razumljivo žive na najbolji mogući način.
Kako u pogovoru ističe don Giovanni Francilia, provincijal družbe Misionara Predragocjene Krvi, vjernicima je od Drugog vatikanskog sabora ponuđena mogućnost prijelaza od pasivnog stava prisustvovanja u aktivni stav izgrađujućeg sudjelovanja, što je nedovršen proces u trajnom nastajanju, jer otajstvo euharistije, stavljeno u ruke Crkve, tako je veliko da je neiscrpivo.
Pomisliti da se shvatilo otajstvo euharistije ili da se toliko pozna da ga je moguće znati i činiti, pokazalo bi da se ništa nije razumjelo, napominje don Francilia ističući da je euharistija djelovanje milosti koja je pod utjecajem Duha Svetoga uvijek nova.
Temeljna metafora kojom se autor služi jesu dvanaest stećaka ili dvanaest ključnih pojmova - "dvanaest glagola za uobličenje Riječi", koji upućuju na biblijski kontekst, a pisac ih izvlači iz obreda mise: Stjecanje; Priznanje, Pomirenje; Radost; Slušanje; Vjerovanje; Blagovanje; Prinošenje; Pretvorba; Sjećanje, Konzumiranje i Odlazak.
Podsjećajući na oltar koji je Mojsije izgradio u podnožju brda Sinaja, koji je bio poškropljen krvlju žrtvovanih životinja kako bi se pravno ozakonio savez te bio izgrađen od dvanaest velikih kamenja, točnije stećaka, koji su simbolizirali dvanaest izraelskih plemena, don Francilia konkretizira metafore na novi izabrani narod - Crkvu: "S

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog nakladnika

Top ljestvica