Cijena:

7,96 EUR

Nakladnik: Symposion

Biblioteka: Posebna izdanja (Symposion)

ISBN: 953-6261-53-7

Uvez: Meki

Broj Stranica: 52

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2002

Dimenzije: 290 x 200

Autori: Marija od Presvetog Srca (Anka Petričević)

Priređivači: S. Marija od Presvetog Srca (Anka Petričević)

Šifra: 9SYM00211

Bezgrješna

Otajstvu divne ljubavi

Unatoč svojem naslovu, u ovoj knjizi nije riječ tek o jednoj pobožnoj pjesmi Gospi u čast (mada je i to), nego o po svojem sadržaju teološki duboko i kristološki jasno ispjevanom otajstvu. U Riječi, izrečenoj i utjelovljenoj, u snazi Duha ljubavi - posredstvom Izabrane, otajstvo slobode i snaga zajedništva poprimaju kristalnu bistrinu svježega neba. A u tom tijeku rasta nebeskog kristala blistaju trenutci: stvaranja, otkupljenja, konačnog ostvarenja.
U pjevanjima ove poeme ispripovjedana je sveprisutna napast zla. U svakom srcu čuči, negdje iza prividnih ograda, napast luciferovska: ne ću da ti služim! Silina želje za vlastitim pobožanstvenjenjem kopa jame bezdanke, nepresušne crne rupe, ponore između svjetla i tame, anđeoskog i sotonskog svijeta.
Ova poema, što je držimo u rukama, nastavak je još uvijek širokog puta pjesničke dosljednosti s. Marije od Presvetog Srca. Dosljednost je to putu kojem sjene, trnje i noći nisu nepoznanica, ali na kojem i dalje svijetli, makar kao tinj što tek tinja, svjetiljka vjere.
Prava poetska struktura ove poeme nije tek u stihovima, metrici, rimi i ritmu, slogu i stilu. Ona je prvenstveno oblikovana kao struktura nade, lirika snažne želje za dobrom i praktičnog nemirenja sa zlom. Lirika slave i hvale Trojedinomu, koji nanije u Bezgrješnoj darovao svu svoju ljubav! I stoga neka mu je svaka čast i slava, sada i vazda, i po se vijeke vjekova. Amen.


 

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica