Cijena:

13,27 EUR

Nakladnik: Glas Koncila

ISBN: 978-953-241-191-1

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 384

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2009

Dimenzije: 210 x 130

Autori: Šimunović,Josip

Šifra: 9GLK03369

Župna zajednica na početku trećega tisućljeća

Pastoralno-teološka razmišljanja o mogućnostima ostvarivanja župnoga pastorala u Republici Hrvatskoj

Knjiga je dobrodošla aktivnim vjernicima u župi, članovima župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća i svima koji trebaju upoznati i produbiti teološke pretpostavke funkcioniranja suvremene župe koja više ne može funkcionirati prema prevladanom povijesnom modelu pretkoncilskog tipa ali niti se izgubiti u perifernosti nepotrebnih eksperimentiranja.
Upravo treće poglavlje, koje je u knjizi i najopširnije, govori o župnoj katehezi u obnovi župne zajednice te autor tumači da je ona "upravo povlašteno mjesto zajedništva i sudjelovanja u kojem vjernici imaju jednako dostojanstvo, a u zajedništvu sa svojim pastirima pozvani su preuzimati svoje odgovornosti primjereno svojim karizmama".
Dr. Šimunović u svojoj najnovijoj knjizi otvoreno i ozbiljno razmišlja o župnoj zajednici i njezinom ostvarivanju na početku trećega tisućljeća te analizira crkvene dokumente, aktualno stanje i problematiku života, djelovanja i ostvarivanja "temeljne teritorijalne jedinice Crkve koja čovjeku pruža mogućnost susreta s Crkvom, Isusovom zajednicom i sa svime što je čini Crkvom".
Knjiga na 382 stranice u osam poglavlja obrađuje strukture i suradničke odnose u župnoj zajednici; razvoj malih zajednica kao poticaj za rad u župnoj zajednici; župnu katehezu kao mogući put u obnovi župne zajednice; euharistiju u životu župne zajednice; kršćansko dragovoljstvo kao ostvarenje dijakonije u župnoj zajednici; pastoralno planiranje i programiranje u župnoj zajednici; crkvene pokrete i njihovo djelovanje u župnoj zajednici te djelovanje župne zajednice na društvenoj razini.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Od istog nakladnika

Top ljestvica