Zaručnica Kralja Slave

Dramolet u 3 čina

Marija od Presvetog Srca (Anka Petričević)

U ovom dramoletu: Zaručnica Kralja Slave osvijetljen je lik sv. Klare Asiške (1193.-1253.) u svojoj duhovno-karizmatičkoj i povijesnoj dimenziji; Klare, utemeljiteljice Sestara klarisa, koja je skupa sa sv. ocem Franjom u svome vremenu izvršila duhovno-moralnu i socijalnu obnovu društva, unoseći u strukture i u svijet kršćanski idealizam i svjedočeći evanđeoski zakon slobode i ljubavi.
Na temelju povijesnih zbivanja i duhovno-mističnih sadržaja, kroz ovaj dramolet - protkanim lirizmom, sa specifičnim koloritom i plastičnošću, uz spontani, nadahnuti izričaj - raspliće se pjesmo-drama 0 jednoj snažnoj osobnosti. Uz emotivnost i misaonost ocrtan je ne samo Klarin lik, njezino posvemašnje opredjeljenje za Krista, nego i ostali karakteri i ambijent te je istaknuto njezino svjedočanstvo kako se za Ideal živi i umire.
A crteži Darije Kovačević - izraženi tako profinjenim, istančanim i suptilnim potezima - ne samo da vjerno ilustriraju sadržaje teksta Autorice nego uvjerljivo tumače i sav Klarin život.
Dramolet je i prilog spomen-proslavi 750. obljetnice Klarine smrti i nastojanje da se kroz isti - a na sceni, uz akustično-vizualne elemente - bolje upozna Klarin duhovni lik, njezina kontemplativnost, djevičanska čistoća i teška bolest, kojih bijaše rezultat upravo njena duhovna majčinska plodnost, njezina karizma, koja poput svjetionika baca svoju svjetlost u nova vremena, privodeći mnoge naraštaje vječnome SJAJU.
S. Marija

Vaši komentari

Prijavite se kako bi komentirali!