Mjesečna arhiva: Ožujak 2016

 1. Predstavljena "Biblija za mlade" - prva Biblija s predgovorom pape Franje

  Predstavljena "Biblija za mlade" - prva Biblija s predgovorom pape Franje

  U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 31. ožujka na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Biblija za mlade", a knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.    

  U izdanju Verbuma objavljena je katolička "Biblija za mlade", prva Biblija s predgovorom pape Franje, a u produkciji Youcat zaklade. Privlačnog izgleda i pristupačnih tekstova ova Biblija prilagođena je ponajprije mladim čitateljima, ali će biti od koristi i svima koji žele na jednostavan način pristupiti Svetom Pismu.

  Prvo izdanje Youcat zaklade – "Youcat – Katekizam za mlade" – zbog svog zanimljivog izgleda i koncepta, u kojem sadržaj stvaraju zajedno sa stručnjacima mladi za mlade, odlično je prihvaćeno među mladom generacijom i postalo je planetarno popularno. Sada je pod pokroviteljstvom pape Franje u istom nizu nastala i prva katolička "Biblija za mlade" koja je u Verbumovom izdanju dostupna i na hrvatskom jeziku. Vrlo privlačnog izgleda, sadrži bogat izbor tekstova iz Biblije tj. Staroga i Novoga zavjeta, zatim uvode u svaku od biblijskih knjiga, tekstove koji objašnjavaju mnoge biblijske pojmove i događanja, te obogaćujuće citate svetaca, papa, duhovnih velikana itd. Posebnost ove Biblije za mlade su i poticajna osobna iskustva i životna svjedočanstva mladih ljudi. Duhovite i zabavne ilustracije stilom već poznate iz "Youcat – Katekizma" prate i tekstove u "Bibliji za mlade" te tako na zanimljiv i mladima pristupačan način prenose glavne poruke, poticajno djelujući na njih i ohrabrujući ih na čitanje Biblije.

  Vrlo upečatljiv predgovor "Bibliji za mlade",koji odiše neposrednošću i bliskošću, osobno je napisao papa Franjo, koji je o "Bibliji za mlade" istakao: "Jako mi se sviđa 'Biblija za mlade' koju ste upravo otvorili! Tako je šarena, tako bogata svjedočanstvima – svjedočanstvima svetaca, svjedočanstvima mladih – i mami te da je počneš čitati od samoga početka i ne ostaviš dok ne dođeš do zadnje stranice."  Potom je naglasio: "U rukama, dakle, držite nešto Božje: knjigu koja je poput ognja! Knjigu po kojoj Bog govori!" te pozvao mlade da intenzivno, svakodnevno čitaju 'Bibliju za mlade', da raspravljaju o njoj u skupinama te da žive po njoj.  

  Ovo vrijedno izdanje zasigurno će potaknuti mlade i sve ostale čitatelje da se na nov način približe Svetom Pismu i dublje prihvate Božju riječ su svom životu. 'Biblija za mlade' dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a možete je...

  Pročitaj više
 2. U Splitu svečano zatvoreni 12. "Dani kršćanske kulture" i dodijeljena nagrada "Andrija Buvina" Josipu Botteriju Diniju

  U Splitu svečano zatvoreni 12. "Dani kršćanske kulture" i dodijeljena nagrada "Andrija Buvina" Josipu Botteriju Diniju

  12. "Dani kršćanske kulture" svečano su zatvoreni u Splitu u utorak 22. ožujka u dvorani Ivana Pavla II. u Nadbiskupijskom ordinarijatu, gdje je domaćin bio splitsko­makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Bogat program manifestacije "Dani kršćanske kulture" završen je svečanom dodjelom nagrade "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi ovogodišnjem laureatu akademskom slikaru Josipu Botteriju Diniju.

  "Ovaj završetak krase djela ovogodišnjeg dobitnika za izniman doprinos na polju ostvarenja kršćanske kulture", rekao je nadbiskup Barišić te istaknuo: "Vjerujem da Grad Split može biti ponosan, ne samo na naše povijesne umjetnike, kipare i djelatnike na polju kulture, nego i danas. Ne znam ima li koji grad danas toliko vrsnih umjetnika kao Split. Ponosni smo na to." Govoreći o ovogodišnjem laureatu istaknuo je: "Josip Botteri Dini toliko je obilježio svojim radovima ovo naše vrijeme i prostor da se može nakon pedeset godina reći – to je vrijeme Botterija. Među prvima je počeo ova umjetnička ostvarenja, toliko kvalitetna, ako pogledate vitraje, slike, u domovinu, ali i izvan domovine, osobito u Hrvatskoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u četvrti Sunshine u Melburnu u Australiji. Botteri je misionar kršćanske kulture s hrvatskim pečatom. Kršćanska kultura puna je univerzalnih humanih vrednota dobrog, istinitog i lijepog, i vjerujem da je to obogatilo hodočasnike ovogodišnje manifestacije, od događanja do događanja, od postaje do postaje." Na te se riječi nadovezao i izaslanik visoke pokroviteljice manifestacije Predsjednice Republike Hrvatske splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja koji je rekao kako imamo toliko toga vrijednoga što trebamo čuvati i njegovati. Izaslanik ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, pročelnik Konzervatorskog odjela Split, Radoslav Bužančić rekao je: "Kultura nije ništa drugo nego njegovanje. Nismo mogli izabrati bolje mjesto. Dvije tisuće godina njege kršćanstva na ovom mjesto koje u liku našeg nadbiskupa nasljeduje Crkvu iz Kristovih dana jest pravi događaj. Stoga koristim prigodu čestitati organizatoru na uspješnoj manifestaciji, a laureatu Josipu Botteriju Diniju na velikoj nagradi i svemu što je učinio za ovaj grad i naš kraj." Izaslanik Grada Splita Igor Baković citirajući uskrsnu poruku oca nadbiskupa u kojoj mons. Barišić ističe kako psihologija ne vidi prvotnu funkciju čovjeka u komunikaciji, već u težnji čovjeka za bliskosti i osjećajem bliskosti s drugim, Baković je rekao kako ovakve manifestacije doprinose tome u duboko podijeljenom društvu danas, te da stoga treba njegovati ovakve manifestacije koje su ušle u kulturnu strategiju.

  Središnji čin svečanog zatvaranja manifestacije bila je dodjela nagrade "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, a obrazloženje dodjele nagrade u ime Savjetodavnog vijeća manifestacije pročitao je član Vijeća akademski kipar Kuzma Kovačić ističući: "Djela Josipa Botterija pripadaju najboljim ostvarenjima suvremenog hrvatskog slikarstva i suvremene sakralne slikarske umjetnosti uopće. Nagrada 'Dana kršćanske kulture' 'Andrija Buvina', dvanaesta po redu, stoga dolazi u ruke Josipa Botterija po neosporno visokoj vrijednosti njegove osebujne slikarske umjetnosti usidrene u slikarsku i katoličku kršćansku tradiciju, povijest, kulturnu baštinu i nasljeđe hrvatskog naroda i podneblja. Kao čimbenik kontinuiteta i dionik obnove hrvatske sakralne umjetnosti, kao pronositelj njene vrijednosti u svijetu, kao čovjek čiji život i djelovanje svjedoče nesebično služenje drugima, svojoj sredini, domovini, čitavom društvu, zaslužio je primiti ovo visoko priznanje za izniman doprinos kršćanskoj kulturi."

  Nagradu laureatu Josipu Botteriju uručio je ravnatelj manifestacije Miro Radalj, a po primitku nagrade Botteri je rekao: "Od samih početaka prepoznavanja mojeg umjetničkog poziva, otkrivao sam snagu sakralne umjetnosti. Promatrajući u crkvama Splita i dalje umjetnička djela, nicala je u meni čežnja da nekim novim likovnim jezikom ispričam svoj doživljaj objave. Moji prvi uzori bili su Andrija Buvina, prvi hrvatski likovni majstor, kojemu znamo ime; zatim Ivan Meštrović i Ivo Dulčić. Uz njih je kao slikarska konstanta uvijek bio prisutan Emanuel Vidović. To su sve čudesni umjetnički svjetovi koje su neumorno ostvarivali zaneseni i marni umjetnici i tako održavali taj fenomen kontinuiteta agiornamenta kršćanske objave, jer kršćanska objava ne pripada biblioteci i skupocjenim knjigama. Kršćanstvo je mnogo više od bilo kakvih programa. Kršćanin je čovjek poniznosti, dobrote i blagosti, otvorenog srca i goruće ljubavi za bližnjega… Umjetnicima ostaje biti uronjenima u tajnu nastanka novoga djela, očekujući jasnu nejasnoću koja pronalazi svoju pojavnost i odcjepljuje se od nas kao novo, i priključuje se svijetu duhovnih plodova, čudesnom svijetu svete umjetnosti."

  Manifestacija 12. "Dana kršćanske kulture" odvijala se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 12. do 22. ožujka, amnoštvo zanimljivih događaja okupilo je veliki broj umjetnika s različitih polja te bogatstvom sadržaja i poruke privukla na tisuće posjetitelja programa.

  Važnost manifestacije prepoznali su i podržali suorganizatori Splitsko-makarska nadbiskupija te Dubrovačka i Šibenska biskupija, visoka pokroviteljica Predsjednica Republike Hrvatske, pokrovitelji Ministarstvo kulture, Splitsko-dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Šibensko-kninska žup...

  Pročitaj više
 3. U Splitu svečano otvoreni 12. "Dani kršćanske kulture" i izložba "Alojzije Stepinac u slici i riječi" u palači Milesi

  U Splitu svečano otvoreni 12. "Dani kršćanske kulture" i izložba "Alojzije Stepinac u slici i riječi" u palači Milesi

  U subotu, 12. ožujka u palači Milesi u Splitu svečano su otvoreni 12. "Dani kršćanske kulture", a manifestaciju je otvorio splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. sc. Marin Barišić koji je istaknuo: "Naša kršćanska kultura, kao ni jedna druga, otvorena je i univerzalnim vrednotama i horizontima. To se očituje u obrani života i dostojanstva osobe, u slobodi, solidarnosti i zauzetosti za opće dobro", naglasio je nadbiskup i nadodao da ova manifestacija unosi vrednote  ljudskosti i duhovnosti u cijelo naše društvo i predstavlja dijalog između Božje riječi i naše povijesti, našeg vremena i vječnosti, naše grešnosti i Božjeg milosrđa, naravi i nadnaravi. "Dani kršćanske kulture su događaj koji pokušava unijeti dušu u naše društvo. Ovo naše vrijeme, ovo naše društvo ima potrebu lijepoga da ne padne u očaj i depresiju," poručio je mons. Marin Barišić.

  Ravnatelj manifestacije dr. sc. Miro Radalj izrazio je zadovoljstvo što se program 12. "Dana kršćanske kulture" odvija zahvaljujući uspješnoj suradnji s nizom institucija koje su se uključile u suorganiziranje programskih sadržaja kojih će i ove godine biti šezdesetak u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku tijekom jedanaest danas održavanja manifestacije.

   Manifestacija koja je pokrenuta 2005. godine u Splitu, proširila se na Dubrovnik i Šibenik, no svojim programskim sadržajima, sudionicima i karakterom prelazi okvire južne Hrvatske te poprima nacionalni značaj, o čemu svjedoči i to da se nakon desetljeća održavanja, drugu godinu zaredom odvija pod visokim pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, istaknuo je Andro Krstulović Opara,  savjetnik Predsjednice za društvene djelatnosti, koji je prigodom otvaranja istaknuo kako su "Dani kršćanske kulture" vrhunski festival, koji podsjeća na tradiciju i kulturni identitet cjelokupnog hrvatskog naroda.

  Svečanom otvaranju manifestacije koja se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture nazočio je i savjetnik ministra kulture Davor Trupković koji je rekao kako narod koji ima baštinu, a bez baštinika, i nije narod, te izrazio zahvalnost onima koji su stvarni baštinici naše baštine, a čemu svjedoči i manifestacija "Dani kršćanske kulture".

  Predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, župan Zlatko Ževrnja i savjetnik za kulturu Igor Baković, istaknuli su svoje zadovoljstvo zbog održavanja manifestacije koja oživljava kulturu i u manjim sredinama te posreduje u dijalogu u društvu koji je prijeko potreban.

  Po otvaranju manifestacije uslijedilo je otvaranje izložbe "Alojzije Stepinac u slici i riječi", postavljenoj u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem i Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, koja progovara o utjecaju komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu, a izložbu je otvorio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. sc. Željko Tanjić koji je istaknuo kako je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac zbog svog beskompromisnoga stava, ponajprije prema zatiranju ljudskih sloboda, rano prepoznat kao osoba koja stoji na putu izgradnji partijske svemoći te su ga komunistički vlastodršci obilježili kao neprijatelja. Taj "neprijatelj" progonjen je na različite načine, među ostalim i kroz karikatur...

  Pročitaj više
 4. Predstavljena knjiga poznatog duhovnika o. Benedicta Groeschela "Vodič u poteškoćama"

  Predstavljena knjiga poznatog duhovnika o. Benedicta Groeschela "Vodič u poteškoćama"

  U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 3. ožujka na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Vodič u poteškoćama", a knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.   

  Nema čovjeka koji se barem ponekad ne suoči s vlastitom nesavršenošću, manama i nutarnjim poteškoćama. Grijeh, napasti, nevjera, sumnja, strah, zavist, osjećaj odbojnosti, sebičnost, sebeljublje, mržnja prema sebi, oholost, taština, tuga, žalost i patnja – dio su ljudske svakodnevnice. Knjiga "Vodič u poteškoćama. Kako osobne nesavršenosti upotrijebiti za duhovni rast", koju je upravo objavila nakladnička kuća Verbum, može biti od koristi mnogim čitateljima koji žele vlastite nesavršenosti i poteškoće iskoristiti za duhovni i ljudski rast.

  Autor knjige o. Benedict Groeschel je poznati duhovnik i psiholog bogatog iskustva. Bio je ravnatelj Ureda za duhovni razvoj Newyorkške nadbiskupije i dugi niz godina pružao je duhovno vodstvo i psihološku pomoć mnogim ljudima. Napisao je brojne knjige o duhovnome životu, među kojima su i knjige "Izlazak iz tame"te "Psihologija duhovnoga razvoja" objavljene na hrvatskom jeziku u nakladi Verbuma.

  U knjizi "Vodič u poteškoćama" Groeschel  nas uči...

  Pročitaj više