Mjesečna arhiva: Studeni 2017

 1. Predstavljena knjiga "Za pet sati ću vidjeti Isusa", ispovijest koja osvaja napetošću i dramatičnošću

  Predstavljena knjiga "Za pet sati ću vidjeti Isusa", ispovijest koja osvaja napetošću i dramatičnošću

  U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak, 30. studenoga predstavljena je knjiga "Za pet sati ću vidjeti Isusa", autora Jacquesa Fescha. Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

  Nova Verbumova knjiga "Za pet sati ću vidjeti Isusa" u biblioteci Svjedočanstva pred čitatelje stavlja ispovijest koja osvaja napetošću i iznimnom dramatičnošću. Ovo potresno svjedočanstvo ubojice Jacquesa Fescha jedna je od najdramatičnijih ispovijesti o obraćenju suvremenoga doba, životna je priča ubojice za kojega je otvoren postupak za proglašenje blaženim. Naslov knjige "Za pet sati ću vidjeti Isusa" preuzet je iz teksta kojim završava njegov osobni dnevnik neposredno prije negoli je nad njim izvršena smrtna presuda.

  Jacquesova životna drama započela je nekoliko godina prije toga, 1954. godine kada je pri bezuspješnoj pljačci banke ranio više osoba i ubio jednoga policajca. Iste večeri bio je uhićen i od tog trenutka za toga mladog, buntovnog ateista započinje mukotrpan i težak životni put obilježen dramatičnim iskustvom obraćenja svega nekoliko mjeseci nakon uhićenja, koji će završiti tri godine poslije, 1957. godine.

  U svojoj zatvorskoj ćeliji, dva mjeseca prije smaknuća, Jacques počinje pisati Dnevnik. Znajući da je osuđen na smrt, opisuje svakodnevni život čovjeka koji iz dana u dan promatra kako mu se bliži posljednja zora, ali se isto tako iz dana u dan približava Bogu. Neposredna blizina strašne smrti, počinjeni zločin te dotadašnji život daleko od Boga daje ovom svjedočanstvu dramatičnu snagu i potresan značaj.

  Za 5 sati ću vidjeti Isusa sadrži cjeloviti zatvorski dnevnik Jacquesa Fescha, njegova privatna pisma članovima obitelji i prijateljima koji nam omogućuju da b...

  Pročitaj više
 2. "Nauk o duhovnom životu" 29. studenoga u pola cijene u Verbumu

  "Nauk o duhovnom životu" 29. studenoga u pola cijene u Verbumu

  U svim knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr u srijedu 29. studenoga imate mogućnost ostvariti popust od 50% na knjigu "Nauk o duhovnom životu".

  Nauk o duhovnom životu – gramatika mistike i priručnik za duhovni život općenito – nenadmašno je djelo moderne duhovne literature. Malo je tko bolje od Louisa Lallemanta ocrtao temeljna načela mistike s njezinom božanskom jednostavnošću. Iz zapisa...

  Pročitaj više
 3. Predstavljeno hrvatsko izdanje nove knjige pape Franje "Oče naš"

  Predstavljeno hrvatsko izdanje nove knjige pape Franje "Oče naš"

  Na konferenciji za medije u Nadbiskupijskom ordinarijatu u Splitu, u četvrtak 23. studenoga na dan svjetske premijere predstavljena je nova knjiga pape Franje Oče naš. Knjigu su predstavili splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. sc. Marin Barišić, dr. sc. fra Ante Vučković, profesor KBF-a Sveučilišta u Splitu, dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik Verbuma.

  Direktor nakladne kuće Verbum dr. sc. Miro Radalj istaknuo je kako je izdavačkoj kući Verbum čast jer joj je ukazano povjerenje za objavljivanje hrvatskog izdanja nove Papine knjige. Pri samom začetku ovoga pothvata, zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj suradnji s Vatikanskom izdavačkom kućom i Rizzolijem u njega je uključen i Verbum što je omogućilo da Hrvatska bude jedina zemlja u kojoj je knjiga Oče naš objavljena istodobno kada i u Italiji. Dr. Radalj kazao je kako je ovo iznimna knjiga pape Franje – "Jedna je od onih koje mogu mijenjati svijet nabolje i to ne samo kršćanski svijet već i mnogo šire. Riječi pape Franje ukoričene u ovoj knjizi imaju utjecaja ne samo unutar Katoličke Crkve već i van nje. Svatko tko pročita ovu knjigu neće ostati ravnodušan. Slika Boga Oca, ovom knjigom, postaje jasnija, bliža, poziva da našeg nebeskog Oca možemo slobodno zvati 'tata'".

  Svoje predstavljanje knjige mons. dr. sc. Marin Barišić započeo je prisjećajući se svog biskupskog gesla - "Oče naš" pa mu je stoga, ističe, i sam naslov knjige posebno drag. Nastavio je promišljanjem o Evanđelju te kako se ono cijelo može sažeti u dvije riječi - Oče naš. "Molitva Očenaš je poput himne i zastave. Za mene je Očenaš molitva ujutro, podizanje zastave i himna Bogu koji nije kozmički Bog, nego osobni Bog. To je bogatstvo koje treba otkrivati. Ova molitva je univerzalna, povezuje sve jezike i kulture". Nadalje, navodi nadbiskup Barišić kako je ova knjiga poput kruha kojeg Papa reže i na pristupačan način nudi čitateljima, povezujući život sa svetim tekstom molitve Očenaš. Osvrnuo se i na problem očinstva...

  Pročitaj više
 4. Od četvrtka nova Papina knjiga "Oče naš" dostupna u hrvatskim knjižarama

  Od četvrtka nova Papina knjiga "Oče naš" dostupna u hrvatskim knjižarama

  Nepune dvije godine nakon objavljivanja knjige Božje je ime Milosrđe vatikanska izdavačka kuća Libreria Editrice Vaticana i izdavačka kuća Rizzoli objavljuju novu jedinstvenu knjigu pape Franje pod naslovom Oče naš, u kojoj Papa tumači riječi i smisao najdraže kršćanske molitve koju je sam Isus naučio moliti svoje učenike.

  Zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj dobroj suradnji s Vatikanskom izdavačkom kućom i Rizzolijem, već pri samom začetku ov...

  Pročitaj više
 5. Ilustrirana knjiga "Papa Ivan XXIII. i djeca" 22. studenoga u pola cijene u Verbumu

  Ilustrirana knjiga "Papa Ivan XXIII. i djeca" 22. studenoga u pola cijene u Verbumu

  U svim knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr u srijedu 22. studenoga imate mogućnost ostvariti popust od 50% na knjigu "Papa Ivan XXIII. i djeca".

  Ilustrirani životopis pape Ivana XXIII. na zanimljiv način približava papu koji je u sjećanju naroda poznat kao papa Ivan Dobri, papa koji je volio sve bez razlike i koji je činio da se svatko osjeća voljenim i prihvaćenim. Ova ilustrirana knjiga objavljena je u nizu živo...

  Pročitaj više
 6. Predstavljena fascinantna knjiga "Kad mi je duša napustila tijelo" autora Patricka Theilliera

  Predstavljena fascinantna knjiga "Kad mi je duša napustila tijelo" autora Patricka Theilliera

  U četvrtak 16. studenoga, u prostorijama nakladne kuće Verbum na konferencije za medije predstavljena je knjiga "Kad mi je duša napustila tijelo" autora Patricka Theilliera. Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum. 

  Fenomen umiranja pred svakog čovjeka stavlja pitanja: Postoji li život poslije smrti? Kako to možemo znati ako se nitko nije vratio da nam kaže? Knjiga "Kad mi je duša napustila tijelo" koju je upravo objavila nakladna kuća Verbum, donosi svjedočanstva koja će biti zanimljiva svima koji se bore sa zagonetkom smrti. Iskusan liječnik i znanstvenik Patrick Theillier sabrao je u knjizi iskustva onih koji su, bar tako izgleda, već krenuli u zagrobni život i vratili se u ovaj ovozemni. Radi se o ljudima koje su iskusili stanje kliničke smrti i koji svjedoče da su se tijekom njega našli u nekom drugom svijetu, veličanstvenom i lijepom, svijetu koji su morali napustiti da bi se vratili na Zemlju... Od tada su, izjavljuju, doživjeli preporod: više ne razmišljaju o vlastitom postojanju na isti način, postali su svjesni svetosti života i smatraju smrt kao nešto što je sastavni dio života koji ima svoj nastavak i nakon nje te stoga nemaju straha od smrti.

  Ta iskustva ljudi koji su doživjeli tzv. ITS, „iskustvo tik do smrti“, ma kako neobična bila, postala su predmetom ozbiljnih znanstvenih istraživanja. Autor knjige "Kad mi je duša napustila tijelo" dr. Patrick Theillier koji je dugi niz godina radio kao voditelj Ureda za utvrđivanje medicinskih čuda u Lourdesu otkriva u knjizi i što znanost misli o tim iskustvima, i kako ih možemo pomiriti s kršćanskim vjerovanjem. On je cijeli život posvetio proučavanju neobjašnjivih naglih ozdravljenja povezanih s vjerom te je ujedno prikupio mnoštvo svjedočanstava o iskustvima tik do smrti. U ovoj knjizi iznosi niz takvih fascinantnih svjedočanstava stavljajući ih pod svjetlo dosega suvremene znanosti kao i tisućljetne kršćanske tradicije, nudeći tako utemeljenu sintezu vjere i znanosti. Ova iskustva su tako poput pukotine kroz koju n...

  Pročitaj više
 7. Prof. dr. don Josip Mužić gostovao na Verbumovom "Susretu s autorom" 14. studenoga u Splitu

  Prof. dr. don Josip Mužić gostovao na Verbumovom "Susretu s autorom" 14. studenoga u Splitu

  U utorak 14. studenoga, u knjižari sv. Frane u Splitu gost Verbumovog "Susreta s autorom" bio je prof. dr. don Josip Mužić. Susretom je moderirala Zdravka Andrijašević.

  Don Josip Mužić rođen je 28. travnja 1961. godine u Splitu. Klasičnu gimnaziju završio je u Rimu. Studij filozofije završio je na rimskom državnom sveučilištu La Sapienza. Na Papinskom sveučilištu Lateranum postiže bakalaureat iz teologije, a na Ateneu Antonianum postiže doktorat iz filozofije. Za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije zaređen je 14. lipnja 1992. godine u Rimu od svetog Oca Ivana Pavla II.

  Od 1995. godine stalno je zaposlen na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu gdje predaje razne kolegije iz filozofije i morala. Na istom fakultetu član je više povjerenstava, voditelj poslijediplomskog studija i član uredništva časopisa "Crkva u svijetu". Pastoralno djeluje kao dušebrižnik i upravitelj crkve sv. Filipa Nerija u Splitu.

  Priredio je nekoliko knjiga i objavljivao članke, studije i prijevode u raznim domaćim i stranim revijama te je sudjelovao na brojnim međunarodnim simpozijima. Autor je objavljenih djela "Filozofska metodologija" (2007.), "Ugađanje duše. Priručnik za ispitivanje savjesti" (2011.), "Rat protiv čovjeka" (2015.) i "Ilija gromovnik. Prorok posljednjih vremena" (2017.).

  Na Verbumovom "Susretu" najviše je riječi bilo o djelima don Josipa Mužića. Poseban naglasak stavljen je na posljednje dvije don Josipove knjige "Rat protiv čovjeka" i "Ilija gromovnik. Prorok posljednjih vremena". Knjiga "Rat protiv čovjeka" kaže don Mužić razotkriva različite ideologije koje su, pod vidikom tobožnjeg humanizma i napretka, u stvari usmjerene proti...

  Pročitaj više
 8. "Poniznost. Put prema Bogu" 15. studenoga u pola cijene u Verbumu

  "Poniznost. Put prema Bogu" 15. studenoga u pola cijene u Verbumu

  U svim knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr u srijedu 15. studenoga imate mogućnost ostvariti popust od 50% na knjigu "Poniznost. Put prema Bogu".

  Jorge Mario Bergoglio / papa Franjo u ovoj nas knjizi uvodi u duboko razmišljanje o poniznosti kao jednoj od temeljnih krjeposti za istinsku izgradnju pojedinca i zajedništva među ljudima. Ova knjiga svakoga potiče na duhovno preispitivanje te ukazuje na temeljni razlog razjedinjenosti u društvu, podjele koje proizlaze iz ogovaranja, međusobnoga ranjavanja, isključivanja, omalovažavanja itd.

  Papa ističe da je važno u srcu formirati ispravan stav ispitivanja savjesti, odnosno preispitivanja sama sebe, koji otvara prostor i samooptuživanju. Da bi se to moglo učiniti, potrebno je napustiti sve predrasude, nesvjestan ili licemjeran stav predstavljanja takva čina kao nečega djetinjasta i kukavičkoga. Umjesto toga, potrebno je znati kako optuživanje sama sebe uključuje hrabrost da se odrekne uljepšavanja sebe pred drugima, kako bi se očitovala istina. Stoga Jorge Bergoglio, danas papa Franjo, ističe važnost čina poniznosti koji utječe na razumijevanje sama sebe, ali i drugih ljudi.

  Ova vrijedna knjiga, čija je redovna cijena 49 kuna, ovom je akcijom dostupna za samo 24,50 kuna, a po pogodnostima akcije možete je potražiti samo u srijedu 15. studenoga u knjižarama Verbum u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Dubrovniku, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Osijeku, Požegi i V...

  Pročitaj više
 9. Don Josip Mužić gost Verbumova "Susreta s autorom" 14. studenoga u Splitu

  Don Josip Mužić gost Verbumova "Susreta s autorom" 14. studenoga u Splitu

  U Verbumovoj knjižari sv. Frane u Splitu u utorak, 14. studenoga 2017. u 20.30 sati, održat će se "Susret s autorom". Susretom moderira Zdravka Andrijašević, a gost je don Josip Mužić.

  Don Josip Mužić rođen je 28. travnja 1961. godine u Splitu. Klasičnu gimnaziju završio je u Rimu. Studij filozofije završio je na rimskom državnom sveučilištu La Sapienza. Na Papinskom sveučilištu Lateranum postiže bakalaureat iz teologije, a na Ateneu Antonianum postiže doktorat iz filozofije. Specijalizaciju iz teologije pohađao je u Španjolskoj na Navarskom sveučilištu gdje je nakon magisterija obranio i doktorat koncem 1993. godine. Za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije zaređen je 14. lipnja 1992. godine u Rimu od svetog Oca Ivana Pavla II. 

  Od 1995. godine stalno je zaposlen na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu gdje predaje razne kolegije iz filozofije i morala. Od 2000. godine kao vanjski suradnik predavao je na Filozofskom fakultetu u Zadru, a od 2005. godine u istom svojstvu predaje na Filozofskom fakultetu u Splitu. U zvanje docenta iz znanstvenog područja filozofije izabran je 2002. godine, a godinu kasnije imenovan je pročelnikom katedre filozofije KBF-a Sveučilišta u Splitu.  U zvanje redovitog profesora iz znanstvenog područja filozofije izabran je 2013. godine. Na istom fakultetu član je više povjerenstava, voditelj poslijediplomskog studija i član uredništva časopisa "Crkva u svijetu".

  Već kao laik bio je aktivni sudionik u životu Crkve u Hrvata. Sudjelovao je na Splitskoj sinodi (1986.-1987.), a kao izaslanik Biskupske konferencije na raznim međunarodnim skupov...

  Pročitaj više
 10. Nebojša Gunjević gost "Večeri u knjižari" u Zadru

  Nebojša Gunjević gost "Večeri u knjižari" u Zadru

  Nebojša Gunjević, publicist i novinar, gostuje na susretu "Večer u knjižari" u knjižari Verbum u Zadru u srijedu 8. studenog s početkom u 20,30 sati. Gunjević je profesor hrvatskog jezika, tajnik Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru. Na susretu će predstaviti svoje bogato i raznoliko društveno djelovanje te iznijeti niz duhovnih poticaja ohrabrujućih za život čovjeka.
  Gunjević je rođen 1963. u Zadru gdje je završio gimnaziju i Filozofski fakultet. Autor je šest knjiga, među kojima osobito mjesto zauzima "Silna srca – Priče o Svetima" (prvo izdanje 2014. g. i drugo prošireno izdanje 2015. g.) u kojoj je temeljem brojnih izvora na jedinstveni način predstavio životopise 73 sveca u Katoličkoj Crkvi. Knjiga je nastala kao rezultat tekstova koje je Gunjević 2013. g. tjedno pisao u dnevniku Zadarski list u rubrici "Sveci u Godini vjere". Predgovor u knjizi napisao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
  Ove godine u listopadu iz tiska je izašla knjiga "U Zadar putovi vode – Iz života srednjovjekovnoga grada" Romana Meštrovića, koju je Gunjević uredio, grafički pripremio, recenzirao i lektorirao, kao što je to učinio i u monografiji "Foto Vjeko" autora Drage Marića i Vjekoslava Suraća (2017.).
  Autor je monografije "Nebeski koš" s originalnim pristupom fenomenu zadarske košarke (2015.), knjige "Jednostavno kraljica" u kojoj je u sto fotografija opisao povijest zadarske košarke (2016.) i publikacije "Lopta u letu" (2011.) za koju je recenzent Drago Marić rekao da je "vrhunsko ostvarenje na području sportske knjige pa i šire. Ona nije samo knjiga o povijesti odbojke u Zadru i gravitirajućem području od prvih tragova 1929. g. do danas, nego je uz to riznica kvalitetnih podataka o ostalim sportovima u gradu Zadru i, što je od osobitog značenja, ona je zapravo slika povijesnih, političkih, kulturnih i socijalnih prilika Zadra utkanih u priču o jednom sportu kroz njegovu tradiciju“. Gunjevićev prvijenac je zbirka pjesama "U miru slova" (1990.). Autor je i sonetnog vijenca "Put ljubavi" u kojem je opisan Križni put Isusa Krista.
  Nebojša Gunjević aktivno sudjeluje u životu Crkve u Zadarskoj nadbiskupiji. Bio je župni vjeroučitelj, urednik župnog lista Gospa Maslinska na Belafuži te tajnik i rektor u Malom tečaju kršćanstva Kursiljo. Oženjen je i otac troje djece. Bio je sudionik Domovinskog rata. Kao novinar pisao je za Slobodnu Dalmaciju, Zadarski list, Glas Koncila, Vjesnik Zadarske nadbiskupije i druge tiskovine. Aktivan je u sportskom životu Zadra. Godine 2012. bio je predsjednik Odbojkaškog saveza Zadarske županije.
   ...

  Pročitaj više
Stranica