Mjesečna arhiva: Listopda 2015

 1. Fra Jozo Čirko gostovao na Verbumovu "Susretu s autorom" u Splitu u listopadu

  Fra Jozo Čirko gostovao na Verbumovu "Susretu s autorom" u Splitu u listopadu

  U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu 27. listopada gost programa "Susret s autorom" bio je fra Jozo Čirko, voditelj VIS-a Dominik s kojim je objavio nosače zvuka "S Bogom u glavi" i "Dominiče, dobri oče", a s kojima uoči 800. obljetnice Dominikanskog reda priprema novi dvostruki nosač zvuka.

  Ovom prigodom Čirko se prisjetio svojih glazbenih početaka kada je još u rodnim Rašeljkama, malom mjestu pokraj Tomislavgrada, uzastopno tri godine pobjeđivao na školskom natjecanju "Prvi glas škole". Kako je otkrivena ova njegova sklonost i talent za glazbu u srednjoj je školi pohađao klavir, a sam je naučio svirati gitaru koju je kasnije i u VIS-u Dominik dugo svirao, prije nego li je prepustio mjesto mlađim generacijama.

  Rođen je u Rašeljkama 1973. godine, odakle odlazi na studij teologije i na trećoj se godini studija odlučuje za svećenički poziv i pristupanje Dominikanskom redu. Njegov interes za glazbu osobito će doći do izražaja u daljnjem njegovu radu, kako na zagrebačkoj Peščenici, gdje je pri župi osnovao vokalni sastav Osvit koji i danas djeluje, tako osobito u petnaest godina djelovanja u crkvi i samostanu sv. Dominika u Splitu gdje sve ove godine vodi i koordinira župski zbor, VIS Dominik za mlade te VIS Gospine Ruže za ministrante, što zajedno uključuje četrdesetak aktivnih župljana. Ovaj vid pastorala na osobit način dotiče i oblikuje mlade koji se u crkvi i samostanu osjećaju kao kod kuće, a što je primarno splitskim dominikancima, istaknuo je p. Čirko. Zanimljivo je i da je VIS Dominik zahvaljujući neumornom radu kako voditelja p. Čirke, tako i članova, osim uspješnih albuma ostvario i niz gostovanja u inozemstvu poput onoga u Chicagu, Njemačkoj, Francuskoj, Makedoniji, Albaniji. Njihov najuspjeliji projekt dosada svakako je objava nosača zvuka "Dominiče, dobri oče" u suradnji sa splitskim zvijezdama poput Olivera Dragojevića, Dražena Zečića, Meri Cetinić, Giuliana, Zorice Kondže, grupe VIVA, Dalmatina, VIS-a Dominik, Doris Dragović i Marijana Bana. Ovaj je nosač zvuka objavljen u nakladi od 5000 primjeraka i gotovo je rasprodan. Objavljen prigodom 40 godina djelovanja VIS-a Dominik, potvrda je važnosti ustrajnog djelovanja na ovome polju, o čemu svjedoči i niz mladih koji su prošli kroz ovaj sastav i koji iako više ne sudjeluju u njegovu radu, rado prate sva nova događanja.

  Osim po radu s mladima ovaj je dominikanac poznat i po velikom entuzijazmu, energičnosti i nesebičnosti zahvaljujući kojima već 15 godina radi i s velikim brojem ljudi u potrebi, siromašnima, beskućnicima i ovisnicima, pomažući im na različite načine u procesu rehabilitacije, na duhovnoj i materijalnoj osnovi. Taj interes prema potrebitima, osobito onima koji su na marginama društva otkrio je rano. Za vrijeme studija pokušavajući proniknuti u razloge života na rubu i mogućnostima pružanja pomoći takvima, tražio je odgovore najprije među vršnjacima, u skupinama poput skinheadsa, punkera, pristupajući im iskreno u razgovoru i družeći se s njima. Osjetljivost za rubne teme dovela ga je do toga da se temom utjecaja droga na psihofizičko zdravlje pozabavi u okviru diplomskog rada, a po završetku studija, podržavajući ga u brizi za potrebite, provincijal ga je uputio na godinu dana u Madrid gdje dominikanci imaju kuću za prihvat i rehabilitaciju beskućnika. Po povratku u Hrvatsku poslan je na službu u splitsku župu sv. Dominika u samom centru grada gdje susret s potrebitima – beskućnicima, ovisnicima o drogi te kocki i klađenju – postaje dio svakodnevice. Razlog je to što se p. Jozu Čirka gotovo svakodnevno može vidjeti u obilasku kolodvora i drugih mjesta gdje su potrebiti. To je jedan od razloga zašto je u Splitu poznat kao "dobri duh" koji neće proći pokraj onih od kojih je većina okrenula glavu zbog straha, srama, prijezira itd. Na "Susretu s autorom", kojim je moderirala Jelena Hrgović, p. Čirko je istaknuo kako je kao kod beskućnika tako i kod ostalih zajednička jedna stvar – svi su potrebni drugoga, bližnjega, zato ga se često može sresti u neformalnim razgovorima i druženjima s različitim ljudima koji su u potrebi. I kako p. Čirko ističe: "Ljudska je duša kao balon, ako se ne ispuše u jednom trenutku će jednostavno puknuti." Zato je svakome čovjeku potreban drugi, bližnji, kojemu može povjeriti ono što ga tišti.

  P. Čirko jedan je od protagonista dominikanskog projekta "Evanđelje na djelu" kojim se ostvaruje pomoć potrebitima, što uključuje materijalnu, ali i duhovnu pomoć.

  Govoreći o problemu ovisnosti, istaknuo je kako njegovo iskustvo rada s ovisnicima pokazuje kako se gorim problemom pokazuje ovisnost o kocki i klađenju, nego ovisnost o drogama, jer je ovisnik o drogi uglavnom svjestan svoje ovisnosti, dok je ovisnik o kocki teško ili nikako ne priznaje. Upravo stoga potrebno je govoriti o problemu ovisnosti o kocki i klađenju kako bi se osvijestilo koliko je to velik problem i koliko može biti razoran za pojedinca, ali i cijele obitelji.

  Ustrajnost i entuzijazam ovoga neumornoga dominikanca kako u radu s mladima, tako posebno s beskućnicima i ovisnicima nesumnjivo pokazuje kako je to težak put, ali vrijedan nasljedovanja jer u drugome ponajprije vidi čovjeka...

  Pročitaj više
 2. Predstavljena knjiga o braku u Katoličkoj Crkvi pod nazivom "Ostati u Kristovoj istini"

  Predstavljena knjiga o braku u Katoličkoj Crkvi pod nazivom "Ostati u Kristovoj istini"

  U prostorijama nakladne kuće Verbum u srijedu, 28. listopada na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Ostati u Kristovoj istini", a knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

  Knjiga "Ostati u Kristovoj istini", čiji je prijevod upravo objavila nakladnička kuća Verbum, bavi se vrlo aktualnom temom koja je bila i u središtu upravo završene Biskupske sinode. U ovoj knjizi pet kardinala Katoličke Crkve...

  Pročitaj više
 3. Knjiga "Bjesovi II." Fjodora Mihajloviča Dostojevskoga 28. listopada u pola cijene u Verbumu

  Knjiga "Bjesovi II." Fjodora Mihajloviča Dostojevskoga 28. listopada u pola cijene u Verbumu

  U svim knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr u srijedu 28. listopada imate mogućnost ostvariti popust od 50% na drugi svezak poznatog romana Fjodora Mihajloviča Dostojevskoga "Bjesovi".

  U svom središnjem romanu slavni pisac Dostojevski na neponovljiv način slika mračnu stranu čovjekova bića, osobnog i kolektivnog, onu demonsku snagu što potiče na najrazornije ideje i djela. Kroz priču koja se odvija u malom r...

  Pročitaj više
 4. Na konferenciji za medije predstavljena knjiga "Posljednja vremena – drugi dio" Michaela O'Briena

  Na konferenciji za medije predstavljena knjiga "Posljednja vremena – drugi dio" Michaela O'Briena

  U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 22. listopada na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Posljednja vremena – drugi dio" Michaela O'Briena, a knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

  Nakladna kuća Verbum, istodobno s premijerom objave romana u Americi, na hrvatskom jeziku objavila je novi hit roman Michaela D. O'Briena. Riječ je knjizi "Posljednja vremena - drugi dio. Ilija u Jeruzalemu", dugo očekivanom drugom nastavku najčitanijeg suvremenog kršćanskog romana. Ta uzbudljiva priča o približavanju koncu vremena donijela je svjetsku slavu svom autoru Michaelu O'Brienu, poznatom i po romanima "Otok svijeta", "Pomrčina sunca", "Očeva pripovijest" itd.

  U prvom dijelu romana "Posljednja vremena" redovnik otac Ilija se po Papinu nalogu suočio s čovjekom koji se uspinje na vrhunce svjetske moći i planira postati Predsjednik buduće svjetske Vlade. Papa je posumnjao da bi upravo on mogao biti Antikrist te je ocu Iliji povjerio tajni zadatak da mu se približi i pozove ga na obraćenje, što on i čini, ali svi se njegovi pokušaji da izvrši svoju misiju na koncu pokažu uzaludnima.

  U ovomu drugom nastavku, glavni junak Ilija, sada biskup progonjen i tražen zbog lažne optužbe za ubojstvo, ponovo se pokušava pri...

  Pročitaj više
 5. "Moj život" pape Benedikta XVI. 21. listopada u pola cijene u Verbumu

  "Moj život" pape Benedikta XVI. 21. listopada u pola cijene u Verbumu

  U svim knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr u srijedu 21. listopada imate mogućnost ostvariti popust od 50% na knjigu Josepha Ratzingera – pape Benedikta XVI. "Moj život".

  Knjiga "Moj život" predstavlja prvorazredno štivo budući da je riječ o jedinom djelu u kojem Ratzinger sam pripovijeda o svom životu i djelovanju. Zahvaljujući tome čitatelj ima priliku upoznati život pape Benedikta XVI. počevši od rođenja...

  Pročitaj više
 6. Predstavljanje knjige "Svjedoci otajstva" na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu 22. listopada

  Predstavljanje knjige "Svjedoci otajstva" na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu 22. listopada

  Nakon Splita i Rijeke u četvrtak 22. listopada 2015. na  Hrvatskom katoličkom sveučilištu u 12 sati bit će predstavljena knjiga "Svjedoci otajstva" autora Grzegorza Gornoga i Janusza Rosikona u sklopu tribine "Kristove relikvije – crkvene izmišljotine ili stvarni svjedoci utjelovljenja?".  Ovo monografsko izdanje objavljeno je u nakladi Verbuma 2014. godine, kad je prvi put i prestavljeno hrvatskoj javnosti, a riječ je o knjizi koja je privukla veliku pozornost svjetske i domaće javnosti zbog iznimno zanimljive teme i sveobuhvatnog pristupa dvojca Rosikon-Gorny.

  Tribinu će moderirari urednik portala Bitno.net Goran Andrijanić, a o fenomenu Kristovih relikvija progovorit će i pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.

  Nakon tribine na prvom katu Sveučilišta bit će otvorena izložba sa slikama Kristovih relikvija o kojima je u knjizi riječ. Janusz Rosikon, javnosti poznat kao fotograf koji je radio za američki Newsweek u vrijeme izvanrednog stanja u Poljskoj, autor je fotografija koje su dio ovoga djela. Rosikon je na ovom proputovanju  napravio tisuće fotografija, a za ovu izložbu odabrao je njih dvadeset koje prate legendu i kartu relikvija. Osim svojom upečatljivošću, fotografije svojim sadržajima vode u različite dijelove svijeta pričajući pripovijesti o najsvetijim kr&scaron...

  Pročitaj više
 7. Novi naslovi u nizu HOSANA koji donosi omiljene pobožnosti i molitve!

  Novi naslovi u nizu HOSANA koji donosi omiljene pobožnosti i molitve!

  Izdavački niz HOSANA koji donosi pristupačne i cjenovno povoljne knjižice za najširu publiku, s kvalitetno priređenim omiljenim pobožnostima i molitvama, ove jeseni donosi tri nova naslova među kojima Devetnicu u vrijeme tjeskobe, Devetnicu u vrijeme depresije te Devetnicu u vri...

  Pročitaj više
 8. Verbum četrnaesti put nastupa na Sajmu knjige u Frankfurtu

  Verbum četrnaesti put nastupa na Sajmu knjige u Frankfurtu

  Od 14. do 18. listopada održava se 67. Sajam knjige u Frankfurtu - Frankfurter Buchmesse, a i ove godine očekuje se velik broj izlagača, više od 7300 nakladnika iz stotinjak zemalja svijeta, a među kojima i nakladna kuća Verbum koju u Frankfurtu predstavljaju mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

  Sajam knjige u Frankfurtu, kao najveći sajam knjige na svijetu, predstavlja važno mjesto za književnu i nakladničku djelatnost, ali i važno mjesto za kulturnu razmjenu o čemu svjedoči plodna suradnja zahvaljujući kojoj domaći...

  Pročitaj više
 9. "Klara Asiška" 14. listopada u pola cijene u Verbumu

  "Klara Asiška" 14. listopada u pola cijene u Verbumu

  U svim knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr u srijedu 14. listopada imate mogućnost ostvariti popust od 50% na ilustrirani životopis za djecu i mlade "Klara Asiška".

  U nizu ilustriranih životopisa na živ i plastičan način, primjeren mladima, veoma informativno uvodi se u poznavanje nezaobilaznih velikana i općih mjesta ne samo Katoličke crkve nego i svjetske povijesti. U ovom izdanju naslovljenom "Klara Asi&scaro...

  Pročitaj više
 10. Predstavljena knjiga "Sedam velikih mitova o Katoličkoj Crkvi"

  Predstavljena knjiga "Sedam velikih mitova o Katoličkoj Crkvi"

  U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 7. listopada na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Sedam velikih mitova o Katoličkoj Crkvi" Christophera Kaczora, a knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

  Objavljena u izdanju nakladne kuće Verbum knjiga je to koja progovara o nekima od najuvrježenijih zabluda o Katoličkoj Crkvi a dolazi iz pera autora Christophera Kaczora, profesora filozofije na Sveučilištu Loyola Marymount u Americi i autora dvanaest knjiga.

  U svakomu je razdoblju, pa tako i danas, bilo onih koji su prema Katoličkoj Crkvi imali stav nepovjerenja i neprijateljstva. No je li takav stav opravdan ili se temelji na zabludama i predrasudama koje potječu iz nedovoljna poznavanja činjenica?

  Ova knjiga odvaja činjenice od zabluda. Bez zaobilaženja negativnosti i bez opravdavanja onoga što je loše autor Christopher Kaczor na snažan i lucidan način pojašnjava službeni crkveni nauk i iznosi argumente o katoličkoj vjeri i praksi jasno pokazujući kako se negativan stav prema Crkvi temelji na nesporazumima i dezinformacijam...

  Pročitaj više
Stranica