Mjesečna arhiva: Veljača 2015

 1. Predstavljena knjiga razgovora pape Franje,rabina Abrahama Skorke i dr. Marcela Figueroe,člana Prezbiterijanske crkve

  Predstavljena knjiga razgovora pape Franje,rabina Abrahama Skorke i dr. Marcela Figueroe,člana Prezbiterijanske crkve

  U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 25. veljače na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Razum i vjera, dostojanstvo, molitva, solidarnost". Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

  Ova knjiga sadrži niz razgovora u kojima su sudjelovali sadašnji papa Franjo, rabin Abraham Skorka i doktor Marcelo Figueroa, član Prezbiterijanske crkve.

  U središte njihova zanimanja dolazi odnos vjere i razuma u suvremenomu svijetu u kojemu biva sve izraženiji antagonizam između ovih dviju stvarnosti. S jedne strane do izražaja dolazi borba za napredak znanosti i njezino upravljanje svijetom, a s druge neutaživa žeđ za transcendencijom, čega su svjedoci u različitim religijama sudionici ovoga razgovora.

  U suvremenomu svijetu sve je ugroženije dostojanstvo čovjeka te je dio knjige posvećen toj temi i promišljanju o ishodištu dostojanstva ljudske osobe.

  Pozornost se u knjizi posvećuje i razgovoru o molitvi, a u četvrtomu, zadnjem dijelu knjige razgovara se o društvenoj tematici te se posebno naglašava važnost solidarnosti i brige za bližnjega u sve izraženijemu individualističkom društvu.

  Izborom kardinala Jorgea Marija Bergoglia za papu ovi su razgovori dobili novu važnost jer očituju ishodišta Papinih promišljanja i pomažu boljemu razumij...

  Pročitaj više
 2. Križni put pape Franje dostupan u knjižarama

  Križni put pape Franje dostupan u knjižarama

  U izdanju nakladne kuće Verbum upravo je objavljen Križni put s razmišljanjima pape Franje koji je dostupan u svim knjižarama Verbum i na web knjižari www.verbum.hr.

  "Uskrsnuće se ne može shvatiti bez križa. Na križu se nalazi povijest svijeta: milost i grijeh, milosrđe i pokajanje, dobro i zlo, vrijeme i vječnost. Međutim, logika križa nije u prvomu redu logika boli i smrti, nego ljubavi i sebedarja koje donosi život." Ove riječi pape Franje u molitvi ovoga križnog puta odjekuju na poseban način. Jasnim i dubokim mislima Papa povezuje bolne postaje križnoga puta iz kojih se zrcali logika ljubavi s križevima svakoga čovjeka, uranjajući nas u otajstvo našega otkupljenja. Bliskost je uistinu ono na što nas upućuju njegove riječi, ali i ono što iz njegovih riječi izvire – bliskost križevima naše braće, ali prvenstveno bliskost s Kristom u posljednjim trenutcima njegova života koji je dao za naše spasenje. Ovaj prekrasan križni put uvodi nas u bezvremeno otajstvo Kristove muke i ljubavi čineći da te velike trenutke povijesti spasenja proživimo na dubok i autentičan način.

  Opsegom neveliko, ali snagom riječi duboko, ovo novo izdanje u nakladi Verbuma zasigurno će biti od koristi svima koji se žele nadahnuti na Papinoj misli, a osobito onima koji se žele u korizmeno vrijeme temeljitije obnoviti i pripraviti za Uskrs...

  Pročitaj više
 3. Rosa Pich-Aguilera Roca nastupila na tribini u Zagrebu

  Rosa Pich-Aguilera Roca nastupila na tribini u Zagrebu

  U dvorani Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu u subotu 14. veljače na tribini je nastupila Rosa Pich-Aguilera Roca, autorica knjige Kako biti sretan s 1, 2, 3… djece? koja je tom prigodom progovorila iz iskustva bračnog i obiteljskog života kao majka osamnaest djece  koje je rodila u braku sa suprugomJoseom Mariom Postigom s kojim je ovom prigodom boravila u Zagrebu. Usto, Rosa Pich zaposlena je na pola radnoga vremena, a članica je nekoliko upravnih odbora.

  U organizaciji udruge Obiteljsko obogaćivanje, koja već niz godina organizira radionice i treninge za obitelji, te nakladne kuće Verbum, u suradnji s kojom je knjiga i objavljena, autorica knjige Kako biti sretan s 1, 2, 3… djece? na tribini je predstavila knjigu, svoj autorski prvijenac, u kojoj progovara o temama s područja obiteljskog života, u prvom redu iz vlastitog iskustva. Vjenčani kad je njenom suprugu bilo 28, a njoj 23 godine, htjeli su ostvariti želju za velikom obitelji, u kakvima su i sami odrastali. No, unatoč velikoj želji činilo se kako to neće biti lako. Danas su...

  Pročitaj više
 4. Na konferenciji za medije predstavljena knjiga "Kako biti sretan s 1,2,3… djece?" Rose Pich-Aguilera Roca

  Na konferenciji za medije predstavljena knjiga "Kako biti sretan s 1,2,3… djece?" Rose Pich-Aguilera Roca

  U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 5. veljače na konferenciji za medije u Splitu predstavljena je knjiga "Kako biti sretan s 1, 2, 3… djece?" Rose Pich-Aguilera Roca. Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum koja je knjigu objavila u suizdanju s udrugom Obiteljsko obogaćivanje.  

  "Kako to uspijevaš? Kako se organiziraš da možeš kuhati za toliko ljudi, obavljati kupnju, prati rublje? Kako je moguće da u kući ima mira za učenje, kako vam ostaje vremena za zabavu? Koja je vaša tajna?" Pitanja su to s kojima se susreće četrdeset sedmogodišnja Rosa Pich-Aguilera Roca koja je u 24 godine braka zajedno sa suprugom dobila osamnaestero djece. Vjenčani kad je njenom suprugu bilo 28, a njoj 23 godine, htjeli su ostvariti želju za velikom obitelji, u kakvima su i sami odrastali. No, unatoč velikoj želji činilo se kako to neće biti lako. Prva kći rođena je s teškom bolešću srca i liječnici su govorili da neće doživjeti tri godine, no živjela je dvadeset dvije godine. Danas imaju 15 žive djece i trenutačno su obitelj s najviše djece koja se školuju u Španjolskoj, a moguće i u Europi. Nedavno je BBC o njima snimio dokumentarac pod nazivom "Najveća obitelj na svijetu", a uz to se i često pojavljuju u španjolskim medijima.

  Na stranicama knjige Rosa Pich, zaposlena na pola radnog vremena i članica nekoliko upravnih odbora, otkriva kako se može biti sretan i "super se provoditi" s djecom, bez obzira na to imali ih 1, 2, 3... ili 18, kao što je njezin slučaj. Uz mnogo anegdota i zabavnih priča u kojoj su glavni likovi njezina djeca, suprug, prijatelji itd., priča o svakodnevici svoje obitelji, o izazovima s kojima se suočavaju i o predivnoj pustolovini koju predstavlja njezin obiteljski život. Teme su brojne: od organiziranja obiteljskog života i zaduženja, učenja i škole, sporta, financija, slobodnog vremena, odnosa unutar obitelji i među supružnicima itd. Rođena u staroj industrijskoj, katalonskoj obitelji vlasnika tvornice keramike Roca, Rosa ističe kako djecu odgaja u skromnosti, smatrajući kako je djeci "jednako štetno dati p...

  Pročitaj više
 5. Top ljestvica najtraženijih naslova u Verbumovim knjižarama u siječnju

  Top ljestvica najtraženijih naslova u Verbumovim knjižarama u siječnju

  Top ljestvica najtraženijih naslova u knjižarama Verbum u siječnju donosi deset vrijednih naslova. Na vrhu top ljestvice najtraženijih naslova u siječnju smjestio se novi roman u biblioteci Populus, "Biser u pijesku" Tesse Afshar, ljubavna priča o tome kako posljednja riječ o našemu životu nije naša prošlost – već naša budućnost. Riječ je ohit knizi koja kroz ljubavnu priču progovara o grijehu i kajanju, ljubavi i beznađu, ali i mogućnosti promjene koja je svakome potrebna i ponuđena. S...

  Pročitaj više