Mjesečna arhiva: Veljača 2011

 1. Nova knjiga kateheza pape Benedikta XVI. "Apostoli i prvi Kristovi učenici"

  Nova knjiga kateheza pape Benedikta XVI. "Apostoli i prvi Kristovi učenici"

  Nastavljajući objavljivanje niza Papinih kateheza nakladna kuća Verbum objavila je svezak o apostolima i prvim Kristovim učenicima.

  U ovomu ciklusu kateheza sveti otac Benedikt XVI. razmatra o početcima Crkve osvjetljujući njezinu bitnu strukturu koju protok vremena ne mijenja niti je može istrošiti.  Knjiga čitatelja vodi na zamišljeno putovanje među svjedoke ranoga kršćanstva, koje spominju novozavjetni spisi. Imamo tako priliku iz blizine upoznati likove dvanaestorice apostola, zatim sv. Pavla te Timoteja, Tita, Stjepana Prvomučenika, Barnabe, Silvana...

  Pročitaj više
 2. Radoslav Bužančić gost Verbumova "Susreta s autorom" u veljači

  Radoslav Bužančić gost Verbumova "Susreta s autorom" u veljači

  U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu gost "Susreta s autorom" 22. veljače bio je dr. sc. Radoslav Bužančić, arhitekt, znanstvenik, publicist, sveučilišni profesor, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu, osobito poznat po svom radu na polju kulture i spomeničke baštine za što je dobio više domaćih i međunarodnih priznanja.  Dr. Bužančić u svom radu osobito je bio posvećen s jedne strane istraživanju i otkrivanju onoga što krije spomenička baština, a s druge strane bilježenju onoga što je pronađeno i oteto zaboravu. Time se posebno počinje baviti po završetku studija, točnije 1984. godine kada započinje raditi kao konzervator u Splitu. Konzervatorska istraživanja i radove vodio je u Dalmaciji – u Dubrovniku, Splitu, Trogiru, Omišu i Vrgorcu, te na otocima Braču, Šolti, Hvaru, Visu, Korčuli i Lastovu. Zanimljivo je da osobit dio proučavanja i obnavljanja vrši upravo u Trogiru, a trogirski spomenici su obilježili i njegove dvije monografije "Trogirska katedrala" i "Radovanov portal". Reći će kako je njihov nastanak bio prirodni slijed rada na konzervatorskim projektima u Trogiru. Za monografiju "Trogirska katedrala", koja je u službi kulturne promidžbe, reći će da sadrži manji dio onog što će tek biti objelodanjeno u monografiji istoga naziva, a koja je još uvijek u radnoj fazi. Taj arhitektonski i povijesni biser zaslužuje pravu prezentaciju, reći će Bužančić.

  Zanimljivo je da Bužančić različitim kulturnim prinosima pridonosi kulturnom turizmu gdje god je moguće. Bio je sudionikom različitih simpozija i tribina na temu kulturnog turizma, a sudjelovao je i u izradi različitih kulturnih promidžbenih materijala. Upitan koliko je zaživjela ta svijest o kulturnom potencijalu Hrvatske u turizmu, Bužančić ističe kako Hrvati najprije sami moraju shvatiti i prihvatiti svoj identitet, odrediti prioritete i u skladu s time se odnositi prema svojoj baštini u svrhu izgradnje budućnosti, a tek onda taj potencijal prezentirati drugima. Unatoč tome što je Hrvatska pravi "kulturni div", kako će reći Bužančić, i unatoč tome što je i međunarodna javnost uočila i priznala tu kulturnu baštinu, a o čemu svjedoči i UNESCO-va lista zaštićenih kulturnih spomenika na kojoj je Hrvatska...

  Pročitaj više
 3. Verbum na Sajmu stručne i znanstvene knjige u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu

  Verbum na Sajmu stručne i znanstvene knjige u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu

  U Sveučilišnoj knjižnici u Splitu od 21. do 25. veljače održat će se Sajam znanstvene i stručne knjige, kako bi se promovirale i čitateljima približile znanstvene i stručne knjige.

  Ugledni hrvatski nakladnici Izdanja Antibarbarus, Hrvatska sveučilišna naklada, Jesenski i Turk te Verbum ponudit će studentima i zainteresiranim građanima znanstvene i stručne knjige iz svojih bogatih nakladničkih programa uz popuste i do 70%.

  Nakladna kuća Verbum tom će prigodom ponuditi četrdeset i pet zanimljivih izdanja uz prigodne popuste među koj...

  Pročitaj više
 4. Predstavljena knjiga "Vjerovati – Živjeti" Ivana Fučeka

  Predstavljena knjiga "Vjerovati – Živjeti" Ivana Fučeka

  U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 17. veljače na konferenciji za medije predstavljena je knjiga Vjerovati – Živjeti autora Ivana Fučeka, a riječ je o posljednjem, desetom svesku u nizu Moralno-duhovni život. Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.  

  Djelo je pisano jednostavnim stilom i suvremenim jezikom, a odiše sigurnošću vrhunskoga i iskusnog teologa vođena Sv. pismom, Predajom i Učiteljstvom te najnovijim postignućima teoloških, filozofskih i mnogih drugih znanstvenih disciplina. Stoga se ovaj niz nameće kao jedinstven i siguran kompendij katoličkoga vjersko-moralno-duhovnog nauka.

  Na koncu ili na početku puta? Pitanje koje se javlja uz ovaj zadnji, X. svezak, niza knjiga pod zajedničkim naslovom Moralno-duhovni život autora prof. dr. sc. Ivana Fučeka, dobiva svoj jedino ispravan odgovor u svjetlu naslova ovoga sveska: Vjerovati - Živjeti. Doista, odgovor na ovo pitanje jednoznačan je, jasan, za vjernika kršćanina jedino moguć: na poč...

  Pročitaj više
 5. Predstavljena knjiga o. Gabrijela od sv. Marije Magdalene "Meditacija"

  Predstavljena knjiga o. Gabrijela od sv. Marije Magdalene "Meditacija"

  U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 10. veljače na konferenciji za medije predstavljena je knjiga Meditacija. Uvod u misaonu molitvu o. Gabrijela od sv. Marije Magdalene. Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.  

  Ovaj "mali katekizam molitvenog života" sadrži pouke o misaonoj molitvi i meditaciji nastale na temelju duhovnoga nauka svete Terezije od Djeteta Isusa i svetoga Ivana od Križa, obogaćene novim duhovnim uvidima...

  Pročitaj više
 6. Akcija: Samo 10. veljače knjiga o bl. Alojziju Stepincu Kardinalovo srce u svim knjižarama Verbum s posebnim popustom!

  Akcija: Samo 10. veljače knjiga o bl. Alojziju Stepincu Kardinalovo srce u svim knjižarama Verbum s posebnim popustom!

  U četvrtak, 10. veljače Crkva slavi blagdan bl. Alojzija Stepinca. Tim povodom u svim našim knjižarama (popis ovdje) i na web knjižari www.verbum.hr organiziramo prigodnu akciju za knjigu koja na vrlo zanimljiv način pripovijeda o Stepinčevu životu.

  Radi se o odličnom romanu Nevenke Nekić Kardinalovo srce o bl. Alojziju Stepincu i stradanju hrvatskoga naroda pod komunizmom koji je više tjedana bio jedan od najčitanijih hrvatskih romana. Knjiga je to koja će na izvrstan način podsjetiti na osobu koja bi nam svima trebala biti nadahnuće kako voljeti Boga i Domovinu! Više o romanu moguće je čitati ovdje.

  Tu vrijednu knjigu ćete moći nabaviti u četvrtak, 10. veljače s popustom od 50%. Umjesto 98 kn knjiga će biti dostupna za samo 49 kn. Akcija vrijedi samo taj dan i isključivo u knjižarama Verbum i web knjižari www.verbum.hr...

  Pročitaj više
 7. Na konferenciji za medije predstavljena knjiga "Apostolski oci II."

  Na konferenciji za medije predstavljena knjiga "Apostolski oci II."

  U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 3. veljače na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Apostolski oci II.". Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum, a riječ je o drugoj u nizu knjiga u novopokrenutoj biblioteci "Crkveni oci".  

  Kršćanska literatura prošlih vremena, napose ona iz prvoga razdoblja kršćanstva, neiscrpna je riznica duhovnoga bogatstva i poticaja. Ovaj niz otačkih spisa nudi suvremenim duhovnim tražiteljima mogućnost da otkriju to autentično duhovno blago neprolazne vrijednosti. Drugi svezak nastavlja s objavljivanjem spisa što spadaju u Apostolske oce, najstarije tekstove kršćanstva nakon Novoga zavjeta. U njemu su sabrani tekstovi koji ne prestaju nadahnjivati kršćane svih razdoblja: "Didaché", "Pismo Korinćanima" sv. Klementa Rimskoga i "Barnabina poslanica".

  "Didaché" ili "Upute apostolske" su jedan od najstarijih izvankanonskih kršćanskih spisa koji je dostupan ne samo stručnjacima, nego i svim kršćanima koji žive od onih prvobitnih svjedočanstava. Premda se ne zna točan datum njegova nastanka, poznaju ga i spominju mnogi kršćani u prvim stoljećima, što dovoljno svjedoči o njegovoj v...

  Pročitaj više