Mjesečna arhiva: Travanj 2015

 1. Niz Hosana bogatiji za 7 novih naslova

  Niz Hosana bogatiji za 7 novih naslova

  Izdavački Hosana niz koji su čitatelji izvrsno primili bogatiji je za sedam novih naslova koji donose omiljene pobožnosti i devetnice, a koje su na tragu obnove vjerničkog života i osobne molitve.  

  Svakako je najpoznatija čudesna molitva Isuse, misli ti!, koja snaži u raznim potrebama i poteškoćama. Nadahnuo ju je sam Isus, a napisao ju je Don Dolindo Ruotolo. Ta kratka molitvena meditacija jača vjeru i potiče na potpuno povjerenje i pouzdan...

  Pročitaj više
 2. Uoči marijanskog mjeseca svibnja objavljena "Krunica s razmatranjima pape Franje"

  Uoči marijanskog mjeseca svibnja objavljena "Krunica s razmatranjima pape Franje"

  U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 30. travnja na konferenciji za medije predstavljena je "Krunica s razmatranjima pape Franje", a knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

  Ova poticajna knjiga s meditacijama pape Franje, objavljena u nakladi Verbuma uoči marijanskog mjeseca svibnja, pomoći će čitatelju da na dubok način proživi molitvu krunice, razmatrajući o ključnim događajima otajstva Isusova života, smrti i uskr...

  Pročitaj više
 3. Predstavljena knjiga "Misli u samoći" Thomasa Mertona

  Predstavljena knjiga "Misli u samoći" Thomasa Mertona

  U prostorijama nakladne kuće Verbum u petak, 24. travnja na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Misli u samoći" Thomasa Mertona. Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

  U knjizi "Misli u samoći" omiljeni duhovni autor Thomas Merton na iznimno dubok i pronicav način progovara o ljepoti života u samoći, kao i o prijekoj potrebi svakoga čovjeka za promišljanjem u tišini u ovo doba u kojemu kao da nema privatnosti.

  Prepuno dubokih i snažnih misli, ovo iznimno djelo jednoga od najpoznatijih duhovnih velikana 20. stoljeća već desetljećima osvaja srca čitatelja diljem svijeta. U vremenu u kojemu je čovjek neprestano okružen i ispunjen bukom svijeta, međuljudskih odnosa i vlastitih emocija, Merton u prvi plan stavlja samoću kao neotuđivu potrebu svakoga čovjeka. Samoća, ne nužno izvanjska, koliko ona nutarnja, pomaže nam da postanemo više mi sami. Tek tada prepoznajemo Božju čežnju za nama i tek se tada toj čežnji možemo posve predati. A prava svrha kršćanske samoće, kaže autor, jest ljubiti druge makar s djelićem čistoće i snage Božje ljubavi prema nama. On ističe da ljudi kada su samo uronjeni u masu bezličnih ljudskih bića, guranih uokolo nesvjesnim sila...

  Pročitaj više
 4. Predstavljena knjiga "Konačna sloboda" o bl. Hermanu iz Reichenaua

  Predstavljena knjiga "Konačna sloboda" o bl. Hermanu iz Reichenaua

  U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 9. travnja na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Konačna sloboda" Marie Calasanz Ziesche. Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

  Zdravo, Kraljice, Majko milosrđa, živote, slasti, ufanje naše… Nema katolika koji ne poznaje i nije molio ili pjevao čudesnu molitvu Salve Regina – Zdravo, Kraljice. No malo tko zna nešto o njezinu tvorcu, bl. Hermanu iz Reichenaua čija je neobična životna priča majstorski opisana u romanu "Konačna sloboda" koji je upravo objavljen u izdanju nakladne kuće Verbum. Roman donosi dirljivu životnu priču dječaka koji je sanjao velike stvari, život pun života i sreće, a morao se suočiti s bolešću, uzetošću, odbačenošću i patnjom. No htio je biti slobodan po svaku cijenu i to je i ostvario. Rođen u uglednoj plemićkoj obitelji u prvoj polovini XI. stoljeća Herman od Altshausena živio je kao skromni benediktinski redovnik u samostanu u Reichenauu, na Bodenskom jezeru (kasnije je stoga poznat i kao Herman iz Reichenaua). 

  Od mladih dana bio je uzet, pa je dobio i nadimak Contractus – "Hromi", a i sam o sebi je govorio kao o "siromahu Kristovu, posljednjem među svima". No nazivali su ga i Čudom svoga stoljeća, i doista, taj hromi, bespomoćan bogalj to je i bio. Usvojio je sve znanje svoga vremena. Bio je velik teolog, astronom, matematičar, prirodoslovac, pjesnik, glazbenik i povjesničar, služio se mnogim jezicima uključujući arapski, grčki i latinski. Istovremeno je ostao iznimno skroman, duhovan i neobično srdačan sa svima.

  Hermanova životna priča zapravo je čudo Božje ljubavi i darežljivosti prema čovjeku do te mjere da je njegov život postao uzor i utjeha ljudima koji su ga okruživali. Njegova se patnja preobrazila u divnu priču o otkrivanju vlastitih talenata i nadarenosti, o ljudskom prijateljstvu te o ostvarenju najdubljih čežnja usprkos patnji...

  Pročitaj više
 5. Top ljestvica najtraženijih naslova u Verbumovim knjižarama u ožujku

  Top ljestvica najtraženijih naslova u Verbumovim knjižarama u ožujku

  Top ljestvica najtraženijih naslova u knjižarama Verbum u ožujku donosi deset vrijednih naslova. Na vrhu top ljestvice najtraženijih naslova u ožujku smjestila se knjiga "Misli u samoći" Thomasa Mertona. U vremenu u kojemu je čovjek neprestano okružen i ispunjen bukom svijeta, međuljudskih odnosa i vlastitih emocija, Merton u prvi plan stavlja samoću kao neotuđivu potrebu svakoga čovjeka, naglašavajući kako samoća, ne nužno izvanjska, koliko ona nutarnja, pomaže da postanemo više mi sami. Na drugom je mjest...

  Pročitaj više
 6. U Splitu svečano zatvoreni 11. "Dani kršćanske kulture" i dodijeljena nagrada "Andrija Buvina"

  U Splitu svečano zatvoreni 11. "Dani kršćanske kulture" i dodijeljena nagrada "Andrija Buvina"

  U utorak 31. ožujka 11. "Dani kršćanske kulture" zatvoreni su u Splitu u dvorani Ivana Pavla II. u Nadbiskupijskom ordinarijatu, gdje je domaćin bio splitsko­makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.  

  Bogat program manifestacije "Dani kršćanske kulture" završen je svečanom dodjelom nagrade "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi ovogodišnjem laureatu književniku Stjepanu Liceu čiji opus obuhvaća gotovo četrdesetak naslova. Bogatstvo opusa Stjepana Licea mjerljivo je u njegovu radu, broju objavljenih knjiga i primjercima knjiga, ali nemjerljivo u širini njegove misli koja isijava vedrinom koja se nastanila među ljudima.

  Protekle dane manifestacije obilježilo je mnoštvo zanimljivih događaja koji su se osim u Splitu, odvijali i u Dubrovniku i Šibeniku, a ovaj festival kulture koji je okupio veliki broj umjetnika s različitih polja bogatstvom sadržaja i poruke dotaknuo je na tisuće posjetitelja programa, koji se ove godine odvijao pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

  U ime domaćina nazočne je na samom početku pozdravio nadbiskup Marin Barišić koji je istaknuo kako je manifestacija otvorena izložbom Stjepana Ivaniševića koja je uprizorila križ, a zatvara se dodjelom nagrade književniku Stjepanu Liceu. Od Stjepana do Stjepana kroz jedanaest dana manifestacija je brojnim događanjima posvjedočila o bogatstvu kršćanske kulture, istaknuo je nadbiskup Barišić. Dodao je kako organizatoru želi sukladno krilatici "koliko kapi toliko ljeta" da manifestacija traje "koliko godina toliko dana", odnosno već dogodine dvanaest...

  Pročitaj više